Catherine Bij de Vaate
Catherine Bij de Vaate

Passie met een gouden rand: Catherine Bij de Vaate

Algemeen

DELFT -  Catherine Bij de Vaate en de organisatie Delft4GlobalGoals hebben elkaar gevonden in hun passie voor Global Goals. Zij werken samen om de wereld – dus ook Delft – een betere plek te maken. Catherine vertelt meer over GlobalGoals in Delft en over de expositie die zaterdag 25 september op de Internationale Dag van de Global Goals officieel wordt geopend bij De Papaver.

Door Sara Tholenaars 

Als raadslid vond Catherine het erg belangrijk dat er in de gemeente Delft iets werd gedaan met de Global Goals. De gemeenteraad wil aansluiten bij initiatieven van inwoners zoals Delft4GolbalGoals. Samen met andere partijen is er een motie ingediend om ervoor te zorgen dat Delft officieel een Global Goal Gemeente wordt en dat de Global Goals ook in het beleid een rol spelen.

Global Goals
De Global Goals zijn 17 doelen van de Verenigde Naties. De 17 doelen vormen eigenlijk een gezamenlijke agenda die ervoor moet zorgen dat tegen de tijd dat het 2030 is, we allemaal in een duurzamer en eerlijkere wereld leven. Je kan denken aan duurzame energie, armoedebestrijding, kansgelijkheid en nog aan veel meer doelen.
De Global Goals zijn niet alleen voor ontwikkelingslanden bedoeld, maar ook voor landen zoals Nederland. Zo zijn de Global Goals erg relevant binnen ons land. De 17 doelen bestaan weer uit meerder subdoelen. De meerderheid van die subdoelen is erg relevant binnen de gemeente.

Delft4GlobalGoals
Delft4GlobalGoals ondersteunt en verbindt. Zij zorgen ervoor dat mensen en organisaties in contact met elkaar komen zonder dat er evenementen voor hoeven te ontstaan. Delft4GlobalGoals is eigenlijk een samenwerkingsverband tussen mensen en organisaties die allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk helpen om Delft en de wereld tot een betere plek te maken. “In de raad gaat het om samenwerking met elkaar in met de stad. Als raadslid zag ik kansen voor nieuwe verbindingen ook binnen de raad dankzij de Global Goals. Sylvia Grobben van Hart van Delft en ik hebben elkaar gevonden rondom een van onze favoriete Global Goal 6, schoon water en sanitair”, vertelt Catherine Bij de Vaate. “Ik kwam snel in aanraking met de initiatiefnemers van Delft4GlobalGoals. Onze stad Delft bruist namelijk van initiatiefnemende inwoners, organisaties, kennisinstellingen en bedrijven rondom de Global Goals. Geheel in de geest van de Global Goals, met de nadruk op samenwerking, verbindingen en partnerschappen. Ik noem dit de ‘Gouden Delftse Driehoek’. De gemeente, de gemeenteraad en de stad werken vanuit hun eigen rol aan de Global Goals en staan in verbinding met elkaar. Zo versterken en inspireren we elkaar. Voor een betere wereld ook in Delft.”

One Planet
Op zaterdag 25 september is het de internationale dag van de Global Goals. Er zal op deze dag ook een expositie plaatsvinden in De Papaver. Hier zal wethouder Stephan Brandligt bekend maken dat Delft officieel een Global Goals gemeente is. De expositie zal om 13.00 uur officieel geopend worden. Iedereen is van harte welkom bij de opening om die dag de expositie te komen bezoeken. “Ik hoop dat de tentoonstelling ‘One Planet’ over Global Goals bij De Papaver goed bezocht wordt en dat nog meer Delftenaren kennismaken met de Global Goals, en uitgedaagd worden om mee te denken en mee te doen. Global Goals kunnen we snel concreet maken, om zo sámen het verschil te kunnen maken voor een betere wereld, ook in Delft”, vertelt Catherine.
De expositie ‘One Planet’ is tot 1 december 2021 te bezoeken bij De Papaver. Om 15.00 uur zullen er kraampjes aanwezig zijn van een aantal organisaties binnen Delft. Om 14.00 uur start er een wandeling van De Papaver naar de Botanische Tuin.

Ben jij benieuwd naar de expositie? Neem dan een kijkje op www.papaverdelft.nl. Of ben je benieuwd naar de 17 Global Goals en de subdoelen? Neem dan een kijkje op www.delft4globalgoals.nl. Hier zal je meer vinden over de verschillende doelen.

Ken jij iemand die goed doet in de regio? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl!