Violist en dirigent Marnix Willem Steffen voor OPEN met de viool die hij ooit van Pierre van Hauwe heeft gekregen. (Foto: Koos Bommelé)
Violist en dirigent Marnix Willem Steffen voor OPEN met de viool die hij ooit van Pierre van Hauwe heeft gekregen. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Marnix Willem Steffen

Algemeen

Violist en dirigent Marnix Willem Steffen is na 20 jaar in het buitenland terug in Delft. Hij heeft grote plannen waaronder een concert op 26 juni.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier met de viool die ik van Pierre van Hauwe heb gekregen, voor OPEN. Hier zullen de repetities plaatsvinden voor het concert van 26 juni.”

Wat maakt die viool zo bijzonder?
“Toen Pierre van Hauwe een keer naar Zuid-Amerika de bergen in trok met andere mensen, besloten zij de inwoners een concert te geven. De mensen die daar woonden hadden nog nooit zoiets meegemaakt en waren helemaal weg van de viool, zo hebben zij een viool geprobeerd na te maken en die aan Pierre gegeven. Eenmaal in Nederland gaf hij het cadeau aan mij.”

Hoe is je passie vioolspelen begonnen?
“Mijn moeder zong vroeger in het Delftse koor Cantarella en ik ging mee naar haar concerten. Ik was altijd al weg van de violen en wilde zo dichtbij mogelijk bij de eerste violist zitten. Ik ben toen vioollessen gaan volgen en mocht op jonge leeftijd in het orkest van Pierre van Hauwe.”

Naast violist bent u ook dirigent. Hoe ervaart u dat?
“Als dirigent maak je een mooi concert, maar je bent de enige die geen instrument bespeelt. Aan de andere kant bespeel je wel alle muzikanten. Het is fascinerend dat iedereen elke beweging van je volgt.”

Hoe zal het concert van 26 juni eruit zien?
“Theater de Veste zal zich in juni twee weken openstellen voor amateurkunst in Delft. Aan het einde van die twee weken zal ik ‘The VAKorchestra XXL’ dirigeren samen met de BigBand.”

Zijn jullie nog op zoek naar muzikanten?
“We zijn zijn nog op zoek naar mensen die willen meespelen in het orkest. Hoe meer hoe leuker!”

Waar kunnen de mensen zich aanmelden?
“Aanmelden is gratis en dat kan via de website van de VAK. De repetities zullen plaatsvind in OPEN.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Het is de bedoeling dat het orkest een blijver is en dat het een jeugdorkest wordt. Iedereen tussen de 12 en 25 jaar kan zich hiervoor aanmelden. We hebben al heel lang geen orkest meer in Delft en dat wil ik graag terug brengen. Ook geef ik dirigeercursussen bij de VAK.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou mijn best gaan doen om de grachtenconcerten terug te halen. Ik heb er vroeger namelijk vaak opgetreden met heel veel plezier.”