Willem Overgaag in Theater de Veste. (Foto: Koos Bommelé)
Willem Overgaag in Theater de Veste. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Willem Overgaag

Algemeen

Willem Overgaag (60) is van beroep impresario, maar wat doet een impresario eigenlijk? Willem vertelt meer over zijn beroep.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier in een lege theaterzaal in Theater de Veste. Ik werk zelf in de cultuursector als impresario en draag Theater de Veste een warm hart toe en omdat Pieter Jouke hier altijd zijn laatste voorstelling doet van zijn tournee. Pieter Jouke zit namelijk in mijn ‘stal’.”

Wat bedoelt u met ‘stal’?
“Dat is een groepje artiesten waarvan ik vertegenwoordiger ben. Je moet je voorstellen er zijn artiesten die komen bijvoorbeeld van een kleinkunst academie en die willen vervolgens in een theater hun creativiteit laten zien, alleen is het heel moeilijk voor een artiest om contact te krijgen met een theater dus daarom loopt dat via een tussenpersoon.”

Wat is een impresario?
“Een ander woord voor impresario is vertegenwoordiger. Ik ben eigenlijk een vertegenwoordiger van artiesten.”

Hoe vertegenwoordigt u de artiesten?
“De artiesten maken een theatervoorstelling en die willen zij graag verkopen aan theaters. Ik zorg ervoor dat hun voorstelling wordt verkocht. Ik hou een vinger aan de pols op het gebied van kaartverkoop, promotie en ik begeleid de artiesten. Ook ben ik mede-organisator van de Kleinkunst presentatiedag.”

Wat is de Kleinkunst presentatiedag?
“Dat is een landelijke boekingsdag voor impresariaten en programmeurs van theaters uit het hele land. Dit jaar zal die plaats gaan vinden op 7 februari in Theater de Veste.”

Hoe heeft u de pandemie ervaren?
“Het is voor de cultuursector nog steeds worstelen. het was natuurlijk een heel slecht jaar en voornamelijk voor de artiesten. Zij konden hun creativiteit niet kwijt. Voor mijzelf viel het nog wel mee. Ik had aardig wat online congressen.”

Wat vindt u ervan dat de theaters weer open mogen?
“Ondanks dat we weer open mogen is het ook wel verdrietig dat het maar tot 22.00 uur is en dat er gekozen is voor een nog sterkere controle. Dat is voor de cultuursector heel lastig, want dat betekent voor een theater waar 400 man in kan, dat er nog maar 100 in mogen. Financieel kan het eigenlijk niet.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Zelf ben ik fanatieke zwemmer en zou ik het heel fijn vinden als er in Delft, naast een goed zwembad ook een openlucht zwembad komt. In de tijden van een pandemie is buiten zwemmen natuurlijk veel beter dan binnen.”

!