René Strengholt bij het Blauwe Hart (Foto Koos Bommelé)
René Strengholt bij het Blauwe Hart (Foto Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: René Strengholt

Algemeen

8 mei wordt René Strengholt (54) bevestigd als de stadspredikant van de protestante gemeente Delft. Hij vertelt meer over zijn nieuwe functie.

Waarom hier op de foto?
“Ik heb ervoor gekozen om bij het Blauwe Hart te staan, aangezien het tussen de Nieuwe Kerk en de Jessehof staat. Dit zijn voor mij twee belangrijke plekken. De Jessehof is een belangrijke huiskamer in Delft voor mensen met een klein netwerk. Ik ben erg trots hoe dat de afgelopen jaren is gegroeid. En de Nieuwe Kerk is voor mij in verschillende aspecten heel belangrijk.”

Hoe gaat de bevestiging 8 mei eruitzien?
“Die zal om 15.30 uur plaatsvinden in de Nieuwe Kerk. De bevestiging wordt gedaan door een andere Delftse predikant, Fred van Helden. Het zal een plechtig moment worden waarin er vragen worden gesteld en waar ik de handen opgelegd krijg door collega predikante. Vervolgens mag ik de dienst zelf afmaken. 

Vindt u het spannend?
Er komen een hoop mensen en er zal een hoop muziek te horen zijn, dus wel spannend, maar ik verheug mij er wel op.”

Wat houdt het in om stadspredikant te zijn?
“Ik zal verbindingen gaan leggen tussen de kerken en de inwoners van de stad. Zo zal ik samen met de kerken de bewoners van Delft bij elkaar brengen rond thema’s die er toe doen, zoals vrijheid. Ook bieden wij ontmoetingsplekken, waar de mensen bij elkaar kunnen komen en waar wij mensen kunnen inspireren of waar we ze een luisterend oor kunnen bieden.”  

Heeft u altijd al interesse gehad in de combinatie van kerk en samenleving?
“De interesse is in mijn tienerjaren wel gaan groeien. Ik heb ook theologie gestudeerd, omdat ik de combinatie van het geloof en de samenleving heel interessant vond.”

Wat zou u willen als stadspredikant
“We doen al veel, maar wat ik zelf meer zou willen, zijn plekken beschikbaar stellen voor gesprek als mensen daar behoefte aan hebben. Wat nu ook in de ontwikkelingsfase zit, is Citykerk. Hierin willen wij alle losstaande projecten vormen tot een concept.”

Wat vindt u tot nu toe een van de mooiere samenwerkingen?
“Een mooi voorbeeld is de Jessehof. Daar heb ik tien jaar geleden geholpen met het opzetten ervan. Dat was een mooie samenwerking tussen de protestantse kerken, katholieke kerken en andere kerken in Delft.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou veel meer ontmoetingsplekken en mogelijkheden creëren in iedere wijk.”

!