Kimberly en Noor.  heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling! (Foto: PR)
Kimberly en Noor. heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling! (Foto: PR) (Foto: Laptop-03)

School ‘s Cool: De wereld van één kind veranderen

DELFT – De overgang van de basisschool naar het middelbaar onderwijs is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er wordt ineens meer van je gevraagd en er verandert tòch al veel. Om kinderen een steuntje in de rug te geven is er School ‘s Cool. Geef jij School ‘s Cool weer een steuntje in de rug?

“It Takes a village to raise a child.” En School ‘s Cool Wil deel van die ‘village’ zijn. Sinds 2009 verbindt School’s Cool Delft (thuis)mentoren aan kinderen die extra aandacht kunnen gebruiken bij de overgang van het basis- naar het middelbaar onderwijs. In 2009 startten zij met brugklasleerlingen, later zijn daar leerlingen uit groep 8 en het voortgezet onderwijs bijgekomen. School ‘s Cool is een mentorprogramma dat als doel heeft het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van leerlingen te vergroten, zodat zij een goede en fijne schooltijd hebben en succesvol een diploma halen. Hiermee levert School’s Cool een bijdrage aan het vergroten van de kansengelijkheid in Delft: “Hoe kwetsbaar kinderen ook zijn, toch hebben ze kansen. En wij geloven in gelijke kansen voor elk kind, dat ieder kind recht heeft op een succesvolle schoolcarrière, ongeacht hun situatie.

Aandacht
Het geheim van School ‘s Cool is aandacht: De mentor geeft één-op-één begeleiding: ze komen wekelijks een tot anderhalf uur bij de leerlingen aan huis. Met opzet in hun eigen vertrouwde omgeving. Het is geen bijles; De focus van de begeleiding ligt op het aanleren van vaardigheden die de scholier nodig heeft. Denk aan plannen, en aan het ‘leren leren’. Het belangrijkste echter is dat de mentoren er zijn voor de scholier, zodat het gezien wordt en een veilige plek heeft om alle vragen die hij/zij heeft te stellen. Dat geeft (extra) zelfvertrouwen en motivatie waarmee de scholieren in staat zijn zichzelf verder te ontwikkelen. De periode bij School ‘s Cool duurt een tot anderhalf jaar. Hierbij worden de maanden net voor en net na het ‘overbruggen’ meegenomen, zodat de mentoren kunnen zien of de leerling goed landt. Het streven is dat de leerlingen na deze periode zelfstandig verder kunnen. Maar de periode is geen wet: School ‘s Cool levert maatwerk, het ene mentoraat loopt daardoor wat langer, het andere wat korter.

Mentoren gezocht
Elk schooljaar begeleidt School ‘s Cool zo’n 100 leerlingen. Om dat te blijven doen zijn nieuwe mentoren nodig. Dus heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling. “Een van onze mentoren zei het eens heel mooi: Eén kind helpen verandert misschien niet de hele wereld maar het kan de wereld van 1 kind veranderen.” Info: marijke@schoolscooldelft.nl of www.schoolscooldelft.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1