De Goedkope Verfwinkel W. Verbeek jr. op de Beestenmarkt
De Goedkope Verfwinkel W. Verbeek jr. op de Beestenmarkt

Dit is de oudste verfwinkel van Nederland!

Algemeen

DELFT - Op de Beestenmarkt in Delft bevindt zich de oudste verfwinkel van Nederland, namelijk  De Goedkope Verfwinkel W. Verbeek jr. De verfwinkel is hier al gevestigd sinds 1881 en is sindsdien al een aantal keren van eigenaar veranderd. Zodra je de winkel binnenstapt voelt het alsof je terug de tijd bent in gereisd, want aan het interieur is al sinds 1881 niks veranderd. De mensen worden al gelokt door de historische uitstraling van de winkel. Wanneer je de winkel binnenloopt ervaar je dan ook de kwaliteit van ouderwets vakmanschap.

Stukje geschiedenis
De allereerste eigenaar van de winkel was Willem Verbeek. Hij opende in 1881 de winkel op de Beestenmarkt. Sindsdien heeft de winkel altijd al in hetzelfde pand gezeten.
Willem trouwde in 1857 met zijn achternicht Geertruida Cornelia Verbeek. Zij was de dochter van koopmansbediende Aart Johannes Verbeek. Willem en Geertruida kregen dertien kinderen. In 1875 kocht Willem het pand op de Beestenmarkt, maar de bodem van de geldkist kwam langzamerhand in zicht. Op dat moment nam Geertruida de regie in eigen handen. Feitelijk is Geertruida de eerste eigenaar van De Goedkope Verfwinkel W. Verbeek jr. De winkel is van origine een verfwinkel maar in het aller begin werd er niet alleen verf verkocht maar ook Eau de cologne, schoensmeer, haringkruiden, azijn, puimsteen, pepermunt, zoethout en drop. De winkel leek vroeger dan ook meer op een drogisterij dan een verfwinkel.

Vast gezichten
De zaak heeft diverse vaste gezichten gehad. Zo ook Willem jr. die zich, toen zijn vader overleed in 1917, had ontwikkeld tot een succesvolle ondernemer. Zijn neefje Aart Johannes de Vries kwam in 1924 bij Willem jr. in de zaak. Door zijn inzet werd Aart gaandeweg een vaste waarde in de verfwinkel, waar hij zich tot getalenteerd vakman ontwikkelde. Willem jr. ging in zijn neefje steeds meer een potentiële opvolger zien. In 1937 werd die status contractueel vastgelegd, maar pas na het overlijden van oom Willem in 1953 zette Aart als enige erfgenaam de verfwinkel voort als officiële eigenaar. Begin jaren zeventig naderde Aart de pensioengerechtigde leeftijd en moest hij op zoek naar een opvolger. Die zou hij ditmaal niet binnen de familie vinden, want zijn kinderen waren nog te jong. Via via kwam Aart in contact met de Delftse schilder Huub Kouwenhoven. Op dat moment runde hij samen met zijn broer Nico Kouwenhoven een schildersbedrijf, maar Huub had een droom: de overname van de verfwinkel W. Verbeek. In 1974 werd die droom werkelijkheid. In 1989 kwam ook Walter in de zaak. Vader en zoon werkten acht jaar samen, met Huubs vrouw Betty die de administratie regelde. Met een naderend pensioen kwam wederom de opvolgingsvraag aan de orde. Niet alleen Walter gaf aan verder te willen in het familiebedrijf, maar ook Michel. Huub bouwde zijn activiteiten geleidelijk af en liet de bedrijfsvoering steeds meer over aan zijn zoons. “Wel met één keiharde afspraak: de winkel blijft zoals-ie is.”
Momenteel zijn de broers Michel en Walter Kouwenhoven de huidige eigenaars.  

De winkel is tot de dag van vandaag nog steeds geopend. Elke maandag tot en met zaterdag kunnen klanten naar binnen wandelen om een kijkje te nemen in het mooie pand of om verf te kopen. De winkel beschikt over meer dan 200 soorten verf.