Logo delftopzondag.nl
Het frezen van het veld en planten van de zonnebloempittenin Voorhof
Het frezen van het veld en planten van de zonnebloempittenin Voorhof (Foto: )

Van tulpen naar zonnebloemen

DELFT - De afgelopen maanden hebben we kunnen genieten van de prachtige tulpenvelden in Poptahof en Voorhof in Delft. Vorige week waren de bloemen echt uitgebloeid, maar DelftBloeit liet het daar niet bij. De stichting had nog zo’n 13.000 zonnebloempitten liggen en ging snel aan de slag!

Pittige klus
“Dat was nog een hele klus”, vertelt Frans Geerlink, voorzitter van de stichting. “De grond was keihard en er zaten veel stenen in. Die kwamen soms vast te zitten in de freesmachine en moesten er weer uitgewrikt worden.” Samen met vrijwilligers Simon en Giel zette Frans de schouders eronder en na twee dagen waren de velden bewerkt. Met dank aan de pootmachine van de Groene Motor zaten de pitten al snel in de grond. Rondom het kunstwerk zijn daarnaast nog 140 geraniums geplant. “En nu moet het gaan regenen!”, aldus Frans. Maar dat deed het niet.

Kurkdroog
Na het planten wachtten de zonnebloemen tevergeefs op regen. Na een aantal dagen kwam DelftBloeit in actie. “We hebben een waterpomp geleend van De Papaver, en mochten stroom gebruiken van de bedrijfjes aan de Industriestraat. Zo konden we met water uit de sloot het veld in Poptahof besproeien”, vertelt Simon Huiberts, oprichter van de stichting. “In Voorhof kregen we toestemming om de kraan van het parkeerdek aan de Martinus Nijhofflaan te gebruiken zodat we dat hele veld gemakkelijk kunnen bewateren. Dat is geweldig, maar we hopen toch op een niet al te droge zomer, anders wordt het nog een hele klus om de Delftenaren te trakteren op zonnebloemen.”

Genieten
Stichting DelftBloeit heeft de twee velden nog tot september in bruikleen. Hopelijk kunnen zowel de mensen als de insecten en vogels genieten van de zonnebloemen, voordat de velden weer overgedragen moeten worden!

Cheyenne Toetenel
Meer berichten