Muzikanten geven mini-concert aan ouderen met dementie (Foto: Pieter van Foreest)
Muzikanten geven mini-concert aan ouderen met dementie (Foto: Pieter van Foreest)

Stoep-tour voor ouderen met dementie

Algemeen

DELFT - Delftse muzikanten gaan binnenkort langs bij zo’n 150 tot 200 ouderen met dementie. Zij geven een miniconcert, op gepaste afstand, bij de voordeur. De optredens maken deel uit van de 'Stoep Tour'.

De Stoep Tour is een initiatief van Sascha van Eijk, programmacoördinator bij zorginstelling Pieter van Foreest. “Muziek zorgt voor een geluksmomentje", vertelt ze. Genoeg reden voor medewerkers van Pieter van Foreest én Delftse muzikanten om de komende tijd veel dementerende ouderen te bereiken.

Sluiting
Pieter van Foreest heeft verspreid over Delft en Pijnacker vijf ontmoetingscentra voor ouderen met dementie. Die zijn wegens de corona-uitbraak gesloten. De nadruk ligt daarom bij de begeleiders nu op contact per telefoon met de ouderen; alleen in speciale gevallen gaan medewerkers wél op bezoek bij de ouderen. Sascha: “We doen al het mogelijke om de ouderen en hun mantelzorgers te begeleiden.”

Muziek
Aan die contactmomenten worden mini-concerten toegevoegd. Deze bestaan uit enkele nummers, gespeeld door een Delftse muzikant. Vanzelfsprekend zijn het nummers die de bezoekers kennen. Een medewerker van Pieter van Foreest neemt vooraf contact op met de ouderen, en gaat ook op pad met de muzikant.

Waardering
Er zijn zo’n 250 ouderen die gebruikmaken van de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest. Sascha verwacht dat een deel daarvan een concert op de stoep waardeert én aankan. “We gaan uit van in totaal 150 tot 200 bezoekers bij wie een concert kan worden gegeven.” Inmiddels zijn Delftse muzikanten opgeroepen deel te nemen. Ze krijgen hiervoor een financiële vergoeding.

Steun
De Stoep Tour krijgt een financiële bijdrage van het Rabobank Coöperatief Fonds van Rabobank Zuid-Holland Midden, die de kosten van de mini-concerten deels dekt. Simone van Leeuwen, communicatieadviseur bij Rabobank Zuid-Holland Midden: “Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden. Hulp via een zogenaamd Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen en stichtingen die geraakt zijn door de coronacrisis of voor maatschappelijke initiatieven die zijn opgestart als gevolg van de coronacrisis. Dit is een fonds voor acute financiële ondersteuning voor die verenigingen en stichtingen die het nú moeilijk hebben.” Bij het fonds kunnen nog steeds aanvragen worden gedaan via www.rabobank.nl/zuid-hollandmidden.