Jeroen Stolk kookt thuis voor een kwetsbare oudere
Jeroen Stolk kookt thuis voor een kwetsbare oudere

Jeroen Stolk is thuiskok in tijden van corona

Algemeen

DELFT - Stichting Thuisgekookt verbindt al acht jaar buurtgenoten aan elkaar door middel van het delen van maaltijden. Dat is voor iedereen fijn, maar extra prettig als je je (tijdelijk) in een kwetsbare positie bevindt. Thuisgekookt werk in Delft om deze doelgroep hier actief te kunnen koppelen. De afgelopen week werd de stichting positief verrast door de enorme hoeveelheid mensen die zich meldde om hun buren – juist in deze spannende tijd – te kunnen helpen als dit nodig is.

Door Dimitri Pröbsting

Hoe het begon
Zo ook de van origine werkend in de luchtvaart Jeroen Stolk (51). Hij is één van de vrijwilligers die zich heeft aangemeld om thuiskok te worden. Voor hem was de reden heel simpel. Hij heeft een liefde voor koken, hij wilde graag mensen helpen in deze tijd van nood en zag op tv het initiatief ‘Thuisgekookt’. Hierdoor besloot Jeroen een mail te sturen naar Thuisgekookt waarop hij een paar dagen later een reactie kreeg met het bericht dat er iemand is die een kok zoekt. Aan het begin van de coronacrisis heeft Jeroen zich meteen aangemeld.

Helpende hand
Als thuiskok ben je bezig voor de kwetsbare mensen in je postcodegebied. Vooral voor de mensen die niet naar buiten kunnen, maar uiteraard wel eten nodig hebben. “Kwetsbare mensen moeten natuurlijk wel goed gezond blijven en de juiste voeding krijgen.” Jeroen kookt twee dagen per week voor een mevrouw van 82, die herstellende is van een zware operatie die ze een tijdje terug is ondergegaan. Dankzij deze operatie kan deze mevrouw niet naar buiten en moet ze vooral binnen blijven om rustig te herstellen. “Ze raken in deze tijden geïsoleerd want ze mogen niet naar buiten. Dankzij het goede werk van de stichting Thuisgekookt hebben zij toch lekker te eten en krijgen ze toch nog te maken met een beetje sociaal contact.” Jeroen zelf is aan één persoon gekoppeld die hij persoonlijk nog niet kende, maar er zijn ook thuiskoks die een match vormen met meerdere personen die hulp kunnen gebruiken.

Nazorg
De vrouw voor wie Jeroen kookt is hartstikke blij met zijn hulp. ”Zij krijgt nu in ieder geval twee keer een goede maaltijd. Wanneer ik deze naar haar breng dan hang ik het aan de deurklink om fysiek contact te vermijden. Ze zit in een rolstoel, dus dan hoeft ze niet te bukken.” De rest van de week zorgt een collega-thuiskok voor het eten. Na afloop vraagt Jeroen altijd aan de vrouw hoe het eten gesmaakt heeft. “Nu is het bijvoorbeeld zonnig weer en dan is het niet echt tijd voor stamppot. Maar als het weer een stukje kouder wordt, vindt mevrouw het misschien juist wel lekker!” Hij kookt dus vaak verschillend. Voor zijn werk heeft Jeroen het nog best wel druk. Zelf vindt hij het ook een goed idee om meer te bellen met de vrouw voor wie hij kookt, zodat zij zich wellicht minder eenzaam voelt.

Contact
Wil jij ook thuiskok worden voor kwetsbare personen of kun je juist goed hulp gebruiken? Meld je dan nu aan op www.thuisgekookt.nl