Logo delftopzondag.nl
Simon, Thomas, Floor, Luuk en Marnix verduurzamen Detroit
Simon, Thomas, Floor, Luuk en Marnix verduurzamen Detroit (Foto: )

The Motown Movement gaat voor een duurzaam Detroit

DELFT - Studenten van de TU Delft helpen de failliete stad Detroit in Amerika verduurzamen. Dit project van The Motown Movement is inmiddels al aardig op weg, maar hulp kunnen zij goed gebruiken.

Door Cheyenne Toetenel

The Motown Movement is een non-profit organisatie die duurzaam wonen voor iedereen beschikbaar probeert te maken door het verzamelen, ontwikkelen en delen van goedkope en doe-het-zelf duurzame technieken. Delftse studenten kochten een vervallen huis in Detroit voor duizend dollar, om dit vervolgens compleet op te knappen. Energiezuinig en laagdrempelig bouwen plus een sterke bijdrage leveren aan de plaatselijke community, dat is waar The Motown Movement voor staat. Dit jaar is het aan de vijf Delftse studenten Thomas Meisters, Marnix Goossens, Simon Biervliet, Floor Eerden en Luuk Peters om het huis te verduurzamen. Luuk is de eindverantwoordelijke voor de constructie en praat ons bij.

Doe-het-zelf
"Als organisatie doen we dit om duurzaam wonen voor een veel grotere groep bereikbaar te maken", vertelt Luuk. "Wij willen de wereld laten zien dat er nu al door iedereen wat gedaan kan worden. Ook al heb je niet het geld voor een zonnepaneel, kan je wel al zelf een goedkoop voorzetraam klussen. Dit kan je al na een korte periode geld gaan besparen op jaarbasis. Zo zijn er tal van kleine technieken of gedragsregels, die wij aan iedereen willen laten zien."

Showcase
Het delen van goedkope technieken doet The Motown Movement op twee manieren. "Allereerst is het doel om een online platform te ontwerpen waar alle technieken op te zien zullen zijn, voorzien van een 'IKEA-manual', kostenplaatje en terugverdienmodel. Daarnaast proberen we ook voet te zetten in de wijken waar het nodig is, zoals nu in Detroit. Als het huis af is, zal het dienen als showcase en educatiecentrum voor onze technieken. In dit huis kan de buurt dus in aanraking komen met onze technieken, erover leren en zelf maken. Zo proberen wij duurzaam wonen bereikbaar te maken voor een veel grotere groep: de midden- en lagere klasse. Als we meer van dit soort mooie projecten kunnen opzetten, ook in Nederland, kunnen we steeds meer personen bereiken die echt baat hebben bij onze kennis. "

Ontwikkeling
Waar het werk nu voornamelijk in zit is het verzamelen en ontwikkelen van de technieken. "Wij zijn aan het overleggen hoe we dat groter en gerichter kunnen aanpakken om met meer technieken te komen, waarmee we het online platform kunnen vullen. We zijn al in gesprek met meerdere bedrijven en willen dat ook meer met universiteiten doen. Elke donatie telt en helpt ons om het project beter en sneller af te krijgen." Doneren kan via www.themotownmovement.com. Naast persoonlijke donaties kunnen bedrijven ook doneren, door te mailen naar external@themotownmovement.com voor een samenwerking!

Cheyenne Toetenel
Meer berichten