Bart heeft de 'Inspiration' klaar staan! (Foto: EvE)
Bart heeft de 'Inspiration' klaar staan! (Foto: EvE)

De drank vooraf en achteraf is net zo belangrijk als tijdens het diner

Algemeen

DELFT - 'Wat drink ik bij het (kerst)diner?' Het is één van de meest gestelde vragen aan Bart Kooiman van slijterij De Wijnstok. "Maar de vraag 'wat drink ik vooraf en ná het diner' is net zo interessant", vindt hij.

Een verhaal dus over aperitief en digestief. Want die maken je maaltijd echt àf, vindt Bart. "Aperitief komt van het Italiaanse 'aprire', wat 'openen' betekent. Je opent er dus de het gezellige samenzijn mee." Een aperitief is dus een verwelkoming, legt Bart uit. "Je wordt welkom geheten en aangenaam bezig gehouden, terwijl intussen de laatste hand gelegd wordt aan het diner" En tegelijkertijd is een aperitief ook eetlust bevorderend. Dat betekent dus dat je een lichte drank als aperitief kiest, en aan een lichte, al dan niet mousserende witte wijn. "Een heel geschikte is de Bernard Massard Brut, een wijn uit Luxemburg die is gemaakt met een beetje Riesling, waardoor die net even wat fruitiger is."

Cocktail
Wie liever niet voor wijn kiest kan ook gaan voor een cocktail. Ook daar geldt: hou het licht. "Een Kirsch Royal bijvoorbeeld", stelt Bart voor. "Aardbeilikeur gecombineerd met een mousserende witte wijn. Of de klassieke gin-tonic." Momenteel heeft Bart De liqueur Inspiration van Zuidam op kelk staan. "Bezoekers aan de winkel kunnen die proeven." Daar is dus een hele goede cocktail mee te maken, bijvoorbeeld de Dutch Fantasy, een combinatie van Inspiration, wodka, jus d'orange en cassis." Maar De likeur is ook van zichzelf al smakelijk door de combinatie van kruiden met een vleugje vanille en sinaasappel. "En het grappige is dat Inspiration puur dus weer een heel goed digestief is."

Digestief
Digestief komt ook uit het Italiaans: van digerire, wat verteren betekent. "Ook een digestief heeft twee functies", aldus Bart. "Allereerst dus het bevorderen van de spijsvertering, en daarnaast het nog even gezellig natafelen en uitbuiken onder het genot van een drankje." Digestieven mogen wat zwaarder zijn dan een aperitief. Denk bijvoorbeeld aan een amaretto, of de aloude cognac.

Aperitieven en digestieven maken geen deel uit van de maaltijd. "Dus regels over de wijn/spijs verhouding zijn minder of niet van toepassing", volgens Bart. Daar waar een diner regels kent, denk aan witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees en de wat stevigere wijn bij wild, staat het je bij een aperitief of digestief dus vrij te kiezen. Mits je je aan de oorspronkelijke regel houdt: aperitief is eetlustbevorderend, digestief stimuleert de spijsvertering. Uiteraard kan Bart u er nog veel meer over vertellen in zijn winkel aan de Frederik Hendrikstraat 34A. Smakelijk eten!