Directeur Peter van Ling (links) en de rest van de feestvierders bijWonen Midden-Delfland. (foto: Gemma van Winden-Tetteroo)
Directeur Peter van Ling (links) en de rest van de feestvierders bijWonen Midden-Delfland. (foto: Gemma van Winden-Tetteroo)

Wonen Midden-Delfland 100 jaar jong!

wonen

MIDDEN-DELFLAND - De medewerkers van Wonen Midden-Delfland hebben de zorg voor de inwoners van het gebied hoog in het vaandel staan. De woningcorporatie staat midden in de maatschappij. Al honderd jaar lang!

Directeur Peter van Ling is er best een beetje trots op dat hij, samen met zijn enthousiaste collega's, huurders en relaties kortgeleden het eeuwfeest van de woningbouwvereniging mocht vieren. "Goede sociale volkshuisvesting is zeker niet altijd vanzelfsprekend geweest," zo begint hij zijn verhaal. "Met de opkomst van de industriële ontwikkeling kwam er gelijktijdig een ander fenomeen om de hoek: de uitbuiting van de werknemers. De trek van het platteland naar de grotere steden zorgde voor een toenemende vraag naar woningen. Daar maakten de 'huisjesmelkers' dankbaar misbruik van. Het gevolg was, dat veel te veel mensen genoegen moesten nemen met een paar vierkante meter in een krot, een schuur of een souterrain. Ze moesten daar ook nog eens flink voor betalen. Onhygiënische toestanden zorgden al snel voor het uitbreken van allerlei ziektes."

Den Hoorn
Dat kon zo niet langer. Uit sociale bewogenheid, maar ook uit eigenbelang, begonnen rijke mensen betaalbare woningen aan te bieden. Eind 1919 werd er in Den Hoorn vanuit de kerk Woningbouwvereniging Sint Willibrordus opgericht. Een paar jaar later kon de vereniging zestien arbeiderswoningen realiseren in de G.J.A. van Marrewijkstraat. Er volgden nog achttien identieke huisjes in de Willibrordusstraat. De huurders betaalden 3,50 gulden per week plus een kwartje lidmaatschapsgeld. Soms kon men zelfs dat niet betalen!

Schipluiden
In Schipluiden wordt, eveneens in 1919, 'Woningbouwvereniging Schipluiden, Sintmaartensregt, Hodenpijl en Keenenburg' opgericht. Het zal echter tot 1927 duren voordat er een perceel grond wordt aangekocht waarop zeven sociale woningen gebouwd worden. Huurprijs: 4,50 gulden per week. De jaren dertig brengen zoveel armoede met zich mee, dat de vereniging besluit de huur met 50 cent te verlagen. Tien jaar later worden er nog tien huizen gebouwd aan het Sintmaartensregtplein en de Burgemeester Musquetiersingel. Het volgende bouwplan kan door de oorlog maar half gerealiseerd worden. Ondanks de bouw van meer huizen na 1945, blijft de woningnood hoog. In 1969 fuseren de twee verenigingen onder de naam Sint Willibrordus.
Wethouder Wendy Renzen is ook trots. "Het is supermooi dat de woningcorporatie al honderd jaar springlevend is. Ik ben heel blij met Wonen Midden-Delfland. Niet alleen met wat zij allemaal al gerealiseerd heeft, maar ook met de doelen die ze nastreeft. En met de 38 woningen die Wonen Midden-Delfland onlangs van DUWO heeft overgenomen. Zo blijven die huizen in goede handen. Een kleine woningcorporatie past goed bij Midden-Delfland en onze Cittaslow gedachte. De medewerkers van Wonen Midden-Delfland komen voor een groot deel zelf uit onze gemeente. Dat voel je. Ze hebben hart voor hun huurders. En kijk eens naar dit jubileumfeest. Ze organiseren alles in eigen gelederen met eigen mensen. Ze hebben niet alleen ons als relaties deze bijeenkomst aangeboden, maar ook alle huurders een heel fijne ochtend bezorgd. Dat zegt veel!"

Meer informatie
Wonen Midden-Delfland verhuurt sociale en vrije sector woningen in Den Hoorn, Schipluiden en Maasland. Kijk op www.wonenmd.nl voor meer informatie.