Eva van DOK Centrum met de duistere, mysterieuze boeken
Eva van DOK Centrum met de duistere, mysterieuze boeken

Eva tipt boeken voor iets oudere jeugd

Algemeen

DELFT - Eva, de 'Kinderboekoloog' van DOK Centrum, prijst dit keer twee boeken aan voor wat oudere kinderen (9+ en 15+). In het kader van de donkere dagen twee titels die wat duisterder, mysterieuzer zijn.

De jongen van de glasfabriek – Reinhilde van Driel
Een mysterieus boek over een jongen die bij zijn oma woont. Elke dag loopt deze jongen, Boris, naar de bus richting school vanuit het afgelegen huis boven in de heuvels. Hij loopt echter lang niet altijd alleen. Tijdens deze tochten sluit zijn vriend Oscar vaak aan.
Maar… Oscar werkt in de glasfabriek. Werkt? Nou ja, eigenlijk werkte. Honderd jaar geleden. Je leest het goed. Honderd jaar geleden. Hoe kan dat?
Volg het verhaal van Boris en kijk of je dit mysterie kunt oplossen.

Het verhaal moet even op gang komen, maar als je er eenmaal inzit, leest het als een trein.
Het schaduwjaar – Kim Liggett
De hoofdpersoon uit dit duistere boek is Tierney James, zestien jaar en de derde dochter in een gezin van vijf dochters. So far, so good. Echter, Tierney leeft in een stad waarin vrouwen worden onderdrukt. Elke dochter wordt bovendien op haar zestiende weggestuurd. In de stad waar Tierney woont, gelooft men namelijk dat vrouwen angstaanjagende magie bezitten en dat ze deze kunnen kwijtraken door ze als jonge vrouw een jaar weg te sturen, de wildernis in. Er is weinig bekend over wat er gebeurt in het zogenaamde 'genadejaar'. Het is verboden hierover te praten. Erger nog, lang niet iedereen keert terug…Onze Tierney staat op het punt om weggestuurd te worden, zodat ze een jaar later gezuiverd van haar magie kan terugkomen en haar plaats kan innemen. Wie zullen het dit jaar overleven? En hoe zal het genadejaar de overlevenden veranderen..?
Spannend en beklemmend, een echte aanrader voor fans van 'The handmaid's tale' en liefhebbers van meer dystopische Young Adult.