Vattenfal Solar Team
Vattenfal Solar Team

Vattenfall Solar Team rijdt gat dicht met koploper Bridgestone World Solar Challenge

Algemeen

AUSTRALIE - Het Delftse Vattenfall Solar Team heeft op de derde dag van het WK zonneracen in Australië vol de aanval ingezet op koploper Solar Team Twente. Gisteren was het gat tussen de koploper en het Vattenfall Solar Team nog 21 minuten, maar dit is teruggebracht tot 2 minuten.

NunaX heeft er flink de sporen ingezet. Tijdens de race was er genoeg zon dat de accu continu opgeladen werd. Hierdoor kon de auto lang rond de 100 kilometer per uur blijven rijden. De koploper is nu dan ook nog maar op neuslengte afstand. Coureur Tim van Leeuwen kwam letterlijk doorweekt van het zweet uit de wagen. Tim: "Ik was tot op mijn boxershort nat en ik had zelfs van die omavoetjes, haha. Doordat de wind zo hard waaide, kostte het me heel veel energie om NunaX op koers te houden. Ik had alle inspanningen graag over voor dit fantastische resultaat."

Koploper in zicht
Elektrisch ontwerper Elke Salzmann rijdt in een support auto achter NunaX: "We hebben vol de aanval ingezet en we zien het konvooi van het Solar Team Twente rijden. Morgen wordt het moment van de waarheid." Van de kopgroep van zeven auto's die gisteren ontstond, kan alleen de zonneauto van het Belgische Agoria Solar Team de twee voorste auto's nog bijhouden.

Zenuwachtig
NunaX rukt op en dus is de sfeer in het team uitgelaten, zegt teamleider Maud Diepeveen: "Natuurlijk zijn we nu gespannen, maar we weten zeker dat ze bij het team van Twente nog veel zenuwachtiger zijn. We moeten nu zorgen dat we niet te enthousiast gaan worden, maar geconcentreerd blijven."

Northern Territory verlaten
De zonneauto's hebben de Northern Territory verlaten en rijden nu in het steeds kaler wordende Zuid-Australië. Dit betekent meer wind en dus moet morgen een tweede geheime wapen van het Vattenfall Solar Team zijn waarde gaan bewijzen. De auto is namelijk zo ontworpen dat het kan zeilen op de wind. Morgen gaan we zien of dit wapen het laatste zetje kan geven om de koppositie definitief over te nemen. De zonneauto's hebben 2100 van de 3000 kilometer tussen Darwin en Adelaide afgelegd.