Een trotse bewoner bij zijn tiny house (Foto: Koos Bommelé)
Een trotse bewoner bij zijn tiny house (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Minder vierkante meter huis leidt tot meer leven

Algemeen

DELFT - De toon voor een duurzaam Delft is gezet met de officiële opening van tien tiny houses aan de Vulcanusweg in Delft. Schieoevers Noord verandert daarmee in een uniek stedelijk gebied met een bijzondere community die er niet alleen woont, maar ook werkt.

We worden gestimuleerd meer te consumeren, steeds duurdere spullen te kopen en te investeren in steeds grotere huizen. Om dit te kunnen doen moeten we steeds harder werken, waardoor minder vrije tijd overblijft. Niet iedereen wil hierin meegaan. Deze personen houden zich bezig met de vraag hoeveel we nu eigenlijk echt nodig hebben om prettig te leven en gelukkig te zijn. Een tiny house lijkt voor een deel van hen de ideale basis om een bewust en duurzaam leven te creëren. "Door het leven in een tiny house ontdek je wat je echt nodig hebt en wat jou echt gelukkig maakt", aldus één van de tiny house bewoners. "Je gaat bewuster om met je verbruik en krijgt in ruil daarvoor meer vrijheid."

Experimenteel
Maar wat is zo'n tiny house nu precies? Een tiny house is een piepklein huisje van ongeveer 40 vierkante meter grondoppervlak. Delft wil experimenteren en innoveren, en laat de tiny house aspiranten zelf bedenken hoe ze willen wonen. De huisjes zijn daarom door de bewoners zelf gemaakt, eventueel met hulp van anderen. Iedere tiny house heeft een experimenteel karakter op het gebied van ontwerp, constructie, technische toepassing, energie, duurzaamheid of sociaal concept. Het gaat om een tijdelijk project. De eerste bewoners van het gebied mogen hun huisjes betrekken voor een eerste periode van vijf jaar, met een eventuele verlenging van maximaal vijf extra jaren.
Het terrein met uitzicht op groene zeecontainers en bedrijfshallen van bedrijventerrein Schieoevers is omgetoverd in stedelijk gebied waar niet alleen werken en wonen, maar ook mensen en natuur samenkomen.

Voordelen
Een tiny house is klein, maar bevat veel voordelen. Te beginnen met de financiële aspecten. Je kunt een eigen tiny house bouwen voor relatief weinig geld, waarna je hypotheekvrij kunt wonen. Door de compactheid van de woning is het energieverbruik ook een stuk efficiënter, waardoor energiekosten laag blijven en gesproken kan worden van een energiezuinige woning. In de koude wintermaanden hoef je maar een kleine ruimte te verwarmen en om het huis te verlichten zijn minder lampen nodig. Op de korte termijn worden de tiny houses zelfs zelfvoorzienend op het gebied van energie- en watervoorziening.
Daarnaast levert het leven in een tiny house veel tijd op, want je bent niet urenlang bezig met de schoonmaak en het onderhoud. De tijd die overblijft kun je vervolgens besteden aan het verbouwen van je eigen groenten en fruit, of het vaker zien/bezoeken van je vrienden en familie. Je komt zo dichtbij de natuur en de maatschappij te staan. Je beperkte leefruimte nodigt tenslotte uit om meer tijd in de buitenlucht door te brengen. In een stad als Delft betekent dat meer contact met medestadsbewoners.

Duurzame materialen
Met een compact huisje blijven de kosten bescheiden, waardoor de drempel voor bewoners lager ligt om te kiezen voor de nieuwste duurzame materialen en technieken. Zo wordt bijvoorbeeld gekozen voor zonnepanelen, duurzaam hout van de lokale ondernemer en goede isolatietechnieken. Het huis is klein, maar praktisch ingericht, milieuvriendelijk en betaalbaar.
In het gebied rondom de tiny houses wordt volop groen geplant, waardoor zij bijen, vlinders en vogels aantrekken. Er staan inmiddels al zo'n 180 fruitbomen.

Community
De bewoners van het terrein maken gebruik van land waar op dit moment nog geen andere bestemming voor is. Het is daarom niet alleen positief voor de bewoners om op deze plek te wonen, maar ook voor de gemeente Delft.
Hoewel het kleine aantal tiny houses niet zozeer meehelpt op het gebied van woningnood, zijn ze toch erg nuttig voor de toekomst. De bewoners bedenken gedurende de komende jaren manieren om in een kleine community zo slim mogelijk met de beschikbare bronnen om te gaan.
"Dat gaat ons allemaal helpen bij de manier waarop we in de toekomst zullen wonen, want duurzaam leven wordt steeds belangrijker", vertelt een bewoner. Het vormen van een community, waarin de bewoners voorzieningen met elkaar delen, is daarom voor zowel de gemeente als de bewoners een belangrijk uitgangspunt binnen het leven op het terrein. "Als groep zijn we heel enthousiast en we kijken ernaar uit om hier met elkaar een fijne, groene en sociale plek van te maken."