Deelnemers hebben altijd veel plezier bij het wilgen knotten
Deelnemers hebben altijd veel plezier bij het wilgen knotten

Kom wilgen knotten of vruchtbomen snoeien

Algemeen

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Verenging afdeling Delfland knot al sinds vele jaren wilgen en onderhoudt zes boomgaarden.

Knotwilgen horen bij ons landschap, wat zou het saai zijn als deze zouden verdwijnen! De huidige agrarische praktijk heeft deze bomen echter niet meer nodig. Vroeger werden de takken nog gebruikt voor brandhout, voor palen en stelen voor gereedschap. Bij vele boerderijen was een boomgaard. Door verplaatsing van veel boerderijen staan de wilgen nu vaak midden in het weiland of woonwijk.

Het duurt nog even, maar op 3 november wordt er weer geknot. Een ieder boven de 15 jaar kan daar aan deelnemen. Trek stevige schoenen en kleren aan die tegen een stootje kunnen. Er wordt geknot van 10.00 uur – 12.30 uur. Verzamelen op de hoek Abtswoude / Vietnampad in Delft. De KNNV zorgt voor gereedschap, koffie en een versnapering. Na deze start wordt er iedere 14 dagen geknot..

Geen zin om te knotten? Neem dan deel aan de workshop snoeien van vruchtbomen! Het snoeien gebeurt vroeg in de zomer want de zomersnoei zorgt ervoor dat de vruchten goed kunnen groeien. Ook herstellen zomers de snoeiwonden sneller. Deze workshop vindt plaats op 18 augustus van 14.00 uur – 16.00 uur in de boomgaard van het World Art Centrum aan de Rotterdamseweg in Delft. Deze cursus is bedoeld voor mensen die hun eigen boom goed willen snoeien en wellicht ook willen helpen bij het onderhoud van de boomgaarden die de KNNV in beheer heeft.

In deze workshop oefen je de eerste schreden met het snoeien van vruchtbomen. Ook wordt de vraag beantwoord welke vruchtboom het beste in ons gebied past. Prijs: leden 5,- euro, niet leden 8,- euro. Aanmelden verplicht via afdelingDelfland@knnv.nl