De ponybrunch is altijd een van de publiekstrekkers tijdens de Nootdorpse Feestweek.
De ponybrunch is altijd een van de publiekstrekkers tijdens de Nootdorpse Feestweek. Foto: Sander de Hollander

Feestweek Nootdorp staat bol van activiteiten

Algemeen

NOOTDORP – De Nootdorpse Feestweek, die op dinsdag 7 augustus van start gaat en op zondag 12 augustus wordt afgesloten, staat bol van de activiteiten. Er is letterlijk voor 'elck wat wils' te beleven. Natuurlijk staan ook de topevenementen zoals de kortebaandraverij, het darttoernooi, het zomerterras, de wielerronde, het buikschuiven en het beachvolleybaltoernooi weer op de agenda.

Door Ruud Stift

Henk Hoogweg, secretaris Stichting Kortebaan Nootdorp:
"Voor de 23e keer vormt de traditionele paardendag, dinsdag 7 augustus van 10.30 uur - 21.30 uur, met als hoogtepunt de Kortebaandraverij om de Zilveren Zweep, het startpunt van de Nootdorpse Kermis- en Feestweek. De kortebaanwedstrijd wordt gehouden op De Poort, een weg met aan de ene kant bedrijventerrein Oost-Ambacht en aan de andere kant sportpark 's-Gravenhof. Voor één dag wordt deze omgebouwd tot drafbaan met horeca en totalisator. Hiermee zetten wij de geschiedenis van de drafsport, die al sinds 1792 in Nootdorp bestaat, voort. Dit evenement, al jaren een grote publiekstrekker, is omlijst met activiteiten voor volwassenen en kinderen."

Ponybrunch
"De ponybrunch is een kleurrijk spektakel. Van 10.30 uur - 12.00 uur paraderen zo'n 25 tot 30 kinderen op het Paradeplein met hun zo origineel mogelijk versierde pony. Ook de kinderen zelf zijn mooi uitgedost en de jury beloont uiteindelijk de uitblinkende paartjes. Iedereen wint een prijsje en voor de pony's is het na gedane paradezaken ook bal: zij mogen zich storten op een heus ponybanket bestaande uit appels, paardenmuesli en wortelen. Altijd een koddig gezicht, want deze beestjes eten natuurlijk niet met vork en mes."

Zilveren Zweep
"De finale van de Kortebaandraverij wordt om 21.00 uur verreden. Hierna wordt de winnaar gehuldigd. Hij of zij krijgt -naast een geldbedrag van 2800 euro- de Zilveren Zweep uitgereikt. Het handvat is van zilver en de zweep zelf is omvlochten met zilverdraad. Met recht een ereprijs, want het is een kostbaar ding.

Er zullen 16 deelnemers aan de start verschijnen met mogelijk ook enkele lokale favorieten. De paarden van de Nootdorpse Stal Arctic die wellicht hoge ogen gaan gooien luisteren naar de namen 'Contador' en 'I am perfect', terwijl ook publieksfavoriet 'Emi van Jip' wordt verwacht. 'Southwind Raptor' leidt de dans in het klassement 'Kortebaanpaard 2018'. De winnares van vorig jaar in Nootdorp, 'Cattiva Byd', staat op een verdienstelijke derde stek. Deze twee toppaarden maken ook mogelijk acte de présence."

Kees van Dorp, voorzitter Oranjecomité:
"De feestweek Nootdorp kent een lange traditie. Van oudsher op de paardenbaan, inmiddels zijn de meeste evenementen verhuisd naar de Dobbeplas. Vanaf 2002 hebben we, om het behapbaar te houden, voor ieder evenement een eigen commissie in het leven geroepen. De gemeente buigt zich over de organisatie van de kermis, het Oranjecomité faciliteert de andere activiteiten, samen met het Wielercomité en de Stichting Kortebaan Nootdorp. Dit jaar bijvoorbeeld hebben we iets nieuws op het zomerterras. In plaats van een band trekt DJ Marsi, alom bekend in het Nootdorpse, met karaoke langs om het publiek nog meer bij het festijn te betrekken."

Buikschuiven
"De viswedstrijd, met een prijsje voor alle deelnemers, vindt plaats bij de Kievietsbloem. Eén van de leukste activiteiten, het hilarische buikschuiven, is gesitueerd op het veld bij de Wolverlei. Ook de Nootdorpse Kampioenschappen Kanovaren en een Verrassingswedstrijd voor jongens en meisjes staan hier geprogrammeerd, op vrijdag 10 augustus. Twee dagen eerder, woensdag 8 augustus, betreden de darters (spelvorm 501) de arena. Voor de 17e keer meten de pijltjeswerpers hun krachten in de grote tent op het feestterrein bij de Dobbeplas. Een andere 'klassieker', de Wielerronde Nootdorp, staat donderdag 9 augustus op de agenda. Om 14.00 uur starten de criteriums. Daarnaast hebben we een dikke banden race voor de jeugd en als klapper op de vuurpijl, om 19.30 uur, de solexrace."

Beachvolleybal
"Zaterdag 11 augustus, van 13.00 uur - 17.00 uur, wordt er op drie velden voor de 15e keer ge(bedrijfs)volleybald op het Dobbeplasstrandje. Ik ben voorzitter vanaf 2001. Er zitten honderden uren vrijwilligerswerk per jaar in het organiseren van dit soort evenementen. Gemiddeld zijn we met 175 man sterk. Het is leuk om te doen. Elke keer weer ben ik, als rasechte Nootdorper, supertrots als we het klaar weten te spelen. We willen alles gratis toegankelijk houden, zodat iedereen mee kan doen. Dat blijft de uitdaging."