<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Ton Zelle is een nakomeling van Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari
Ton Zelle is een nakomeling van Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari (Foto: )

"Haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig"

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een uniek reisverhaal, een geweldige studentenkamer of een bijzonder verhaal. Deze week in de categorie bijzondere tattoo: Ton Zelle (58)

Waar heb je een tattoo van en waarom?
"Ik heb een tattoo van Margaretha Zelle, beter bekend als de exotische danseres Mata Hari. Zij werd bekend met haar uitdagende dansen en later omdat zij dubbelspion zou zijn geweest in de eerste wereldoorlog voor zowel Duitsland als Frankrijk. Ze is in oktober 1917 voor haar misdaden geëxecuteerd in Parijs. Ik ben een verre afstammeling van haar. Ze was de achternicht van mijn grootvader. Mijn oudere broer is de dichtstbijstaande, nog levende nazaat van haar. Ik vind deze familieband bijzonder en wilde dat graag vastleggen."

Weet je veel over Mata Hari?
"Er werd in de familie vroeger nooit over haar gepraat. Er is nooit 100 procent bewezen dat ze inderdaad een spionne was, maar wel dat ze actief contact heeft gezocht met de geheime diensten. Dat ze een exotische danseres was, was in die tijd al ongehoord, maar dat ze wellicht een spionne zou zijn was al helemaal niets om trots op te zijn. Dus alles wat ik over haar weet, heb ik uit boeken en documentaires, maar dat is heel wat intussen."

Ik zie dat je ook een t-shirt van Mata Hari aan hebt, verzamel je nog meer van haar?
"Ik heb veel boeken over haar, en in mijn hele huis zijn wel verwijzingen naar haar te vinden in de vorm van posters of foto's. Ik kom op bijzondere plekken doordat ik een afstammeling ben. Zo werd ik laatst uitgenodigd door een Duitse televisiezender, die een programma maakte over nazaten van beroemde mensen. En er werd er in oktober vorig jaar een tentoonstelling over Mata Hari geopend in het Fries museum, naar aanleiding van haar 100e sterfdag. Ik mocht bij die opening aanwezig zijn. Er werden boeken tentoongesteld die Mata Hari zelf had gemaakt, vol met krantenknipsels over haar en haar danscarrière. Na afloop van de expositie in april, mocht ik een van die boeken hebben. Dat is wel bijzonder!"

Waarom is ze belangrijk voor je?
"Natuurlijk speelt het feit dat ze familie is een grote rol. Maar er is meer aan haar wat ik bijzonder vind. Toen ze scheidde van haar man was ze bankroet en besloot ze in 1902 naar Parijs te verhuizen om daar haar geluk te zoeken. Ze heeft daar zelf haar fortuin vergaard en naam opgebouwd. Ik vind haar doorzettingsvermogen en levensverhaal bewonderenswaardig."

Is dit je eerste tattoo?
"Nee, in maart dit jaar heb ik mijn eerste tattoo laten zetten, samen met mijn vrouw. We hebben een soort gezamenlijke tattoo, ter ere van onze trouwdag. Zij een hangslot in de vorm van een hart, ik de sleutel. Het zetten van die tattoo deed zo weinig zeer dat ik het aandurfde om een grotere te laten zetten. Ik heb toen goed nagedacht over wat ik zou willen, want het staat wel voor altijd op je lichaam. Uiteindelijk is het het meest iconische beeld van Mata Hari geworden."

Is het je laatste tattoo?
"Ik denk het wel, ik mag er niet meer van mijn vrouw, haha! Maar het is natuurlijk ook een dure hobby, dus ik zou er heel goed over na moeten denken als ik er nog een zou nemen. Ik vind wel dat het niet zomaar een plaatje moet zijn, maar dat je tattoo bijzonder moet zijn en betekenis moet hebben."

Waarom heb je gekozen voor je bovenarm als plek?
"Ik wilde dat deze goed zichtbaar zou zijn, maar dat ik 'm zelf ook goed kon zien. Ik heb er nog over gedacht om 'm op m'n rug te laten zetten, maar dan had ik er zelf minder van kunnen genieten."

Krijg je veel reacties op de kunstwerk?
"Niet echt. Ik heb 'm sowieso nog niet zo lang, maar voorbijgangers en vreemden spreken me er eigenlijk nooit op aan. Familie en vrienden weten van onze familieband dus die kennen het verhaal erachter."

Ben je blij met het resultaat?
"Heel erg. Ik had een poster op A3-formaat meegenomen zodat de details van onder meer haar hoofdtooi heel goed zichtbaar waren. Ik wilde zoveel mogelijk detail in mijn tattoo. Het zetten viel best wel tegen qua pijn en het duurde zes uur, maar ik ben heel blij met het resultaat. Dit weekend ga ik nog een keer terug om de details nog een keer te benadrukken, en dan is 'ie perfect."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>