Judith van Beek:
Judith van Beek: "On Stage biedt het begin van een netwerk." (Foto: EvE)

Delft On Stage: geef vmbo'ers zicht op de toekomst

Algemeen

Delft - Op 15 maart gaat de elfde editie van Delft On Stage van start! Om ruim tweehonderd beroepsbeoefenaren en een slordige duizend vmbo-leerlingen te faciliteren heb je bevlogen organisatoren nodig. Judith van Beek (49) is samen met Carmen Koloos als projectleider één van de drijvende krachten achter het onderwijsevenement.

Door Esdor van Elten

"Drie jaar geleden heb ik me voor het eerst bij Delft On Stage aangemeld", herinnert Judith zich. "Ik ben via Agnes van den Berg, toen projectleider van Westland On Stage, in aanraking gekomen met Carmen, de projectleider van Delft. Het eerste jaar heb ik als 'matchmaker' meegedaan. Een matchmaker helpt op het beroepenfeest scholieren in contact te komen met de beroepsbeoefenaren. Het klikte, en vorig jaar heb ik Carmen voor het eerst geassisteerd met het organiseren. En dit jaar doen we het echt helemaal samen."

Vakmensen
Zich inzetten voor jongeren is niet nieuw voor Judith. In het dagelijks leven is zij werkzaam als kindercoach/therapeut. "Ik help kinderen en ouders met gedragsproblemen." Delft On Stage is wat dat betreft misschien wat 'lichter', maar daarom niet minder belangrijk. "Waar we met On Stage nog steeds tegen ageren is het negatieve stigma dat nog steeds op het vmbo rust." Een onterecht vooroordeel, benadrukt Judith. "vmbo'ers zijn de vakmensen van de toekomst. We hebben deze doeners keihard nodig. Ik heb zelf een kind op het vmbo gehad, en twee kinderen op het atheneum, dus ik heb er in mijn persoonlijk leven direct mee te maken gehad. En echt; hij heeft op het vmbo een prima tijd gehad en is daarna doorgestroomd naar het havo." Bovendien, benadrukt Judith, is ook doorstromen vanuit het vmbo naar hbo en universiteit heel goed mogelijk. "Als je die capaciteiten hebt, waarom niet? Maar dat is geen voorwaarde; of je je nu ontwikkelt tot academicus of vakman, we hebben iedereen, op alle niveaus nodig in de samenleving van de toekomst." De belangrijkste doelstelling van Delft On Stage is vmbo-leerlingen te helpen met het maken van een beroepskeuze. Niet eenvoudig, omdat zij al op heel jonge leeftijd die keuze moeten maken. "Juist daarom is Delft on Stage zo'n prachtige kans", vindt Judith. "Waar krijgen kinderen de kans om direct in contact te komen met beroepsbeoefenaren en een kijkje achter de schermen te krijgen?" Juist de combinatie van school, bedrijfsleven en On Stage maakt het concept zo sterk: "On Stage staat niet op zichzelf. Bij de scholen kan het onderdeel zijn van een breder palet aan loopbaanoriëntatie en begeleiding, waarbij je ook leert netwerken en een persoonlijk visitekaartje maakt. Het gaat op school niet alleen om leren, maar ook om ontwikkelen. Leren over jezelf; wat kan ik? Wat wil ik? On Stage biedt het begin van een netwerk. Het komt geregeld voor dat scholieren een vakantiebaan, stage of zelfs complete baan vinden via een ontmoeting op On Stage. Dat is ook wat ik deelnemende bedrijven voorhoud: het is prachtig om de jeugd te helpen om een keuze te maken, maar je helpt er ook je eigen beroepsgroep of misschien wel je eigen bedrijf mee. Dit zijn de mensen die je straks nodig hebt! Geef jezelf dus de kans om je toekomstige collega's te ontmoeten!" Tegelijkertijd is On Stage ook voor de bedrijven zelf een prima netwerkmogelijkheid: "je staat hier tenslotte met honderd+ andere bedrijven!"

Alle branches welkom
Projectleider zijn van Delft On Stage brengt veel organisatiewerk met zich mee: "dat varieert van de locatie regelen, tot zorgen dat er licht, geluid en catering is. En ook contact onderhouden met de decanen van de scholen en deze te voorzien van alle benodigde informatie, zodat de leerlingen goed voorbereid op het beroepenfeest komen. " Maar verreweg het belangrijkste werk in de aanloop naar het Beroepenfeest is het vinden van beroepsbeoefenaren. Dat betekent: bellen, mailen of persoonlijk langs gaan. "We zijn al ver voor de komende editie, maar we kunnen toch nog wel wat mensen uit verschillende branches gebruiken. Paramedische beroepen bijvoorbeeld, zoals dokters-, tandarts- en apothekersassistenten. Orthodontisten en fysiotherapeuten. ICT'ers zijn ook hartelijk welkom: helpdeskmedewerkers, webdesigners, programmeurs, net als mensen uit de beautybranche: visagisten, schoonheidsspecialisten, nagelstylistes... Detailhandel is ook altijd een aantrekkelijke beroepsgroep. Voor veel van deze kinderen is ondernemen, een eigen zaak hebben een droom. Dus als ondernemer, van welk pluimage ook, ben je altijd een inspirerend voorbeeld. Want dat is wat je bij Delft On Stage aanbiedt: zicht op de vele mogelijkheden voor de toekomst!" Geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over deelnemen aan Delft on Stage? Neem dan contact op met Judith van Beek, tel. 06-22856292, e-mail judith@delftonstage.nl. www.delftonstage.nl.