Het vrachtwagenparkeerterrein aan de rand van Schipluiden: een ideale plek voor starterswoningen, vindt Mijn Partij. Een ongeschikte plek, vindt de gemeente. (foto: Jesper Neeleman)
Het vrachtwagenparkeerterrein aan de rand van Schipluiden: een ideale plek voor starterswoningen, vindt Mijn Partij. Een ongeschikte plek, vindt de gemeente. (foto: Jesper Neeleman)

Starters genoeg in Schipluiden, maar waar moeten ze (in) wonen?

Algemeen

SCHIPLUIDEN – In Schipluiden wordt de roep om starterswoningen steeds harder, maar er gebeurt weinig. Dit tot ongenoegen van de politieke partij Mijn Partij. Zij pleiten voor woningbouw op de vrachtwagenparkeerplaats.

Door: Jesper Neeleman

De discussie over het gebrek aan starterswoningen werd vorig jaar opgestart door het bestuur van de plaatselijke voetbalclub, VV Schipluiden. Zij benadrukten in een brandbrief aan de politiek dat er al sinds 2002 geen starterswoningen meer zijn gebouwd in het dorp. Verder zijn er nauwelijks plannen dit wel te doen. Gevolg: de voetbalclub, maar ook andere sportverenigingen en scholen, zien een terugloop van nieuwe en jonge leden. En wie geen jeugd heeft, heeft geen toekomst.
Ondertussen begon ook de jeugd zich steeds meer te roeren. Zij willen, als ze straks uit huis gaan, dolgraag in hun geliefde dorp blijven. Maar waar? Een zoektocht op Funda.nl leert dat er momenteel dertien woningen in het dorp te koop staan. De goedkoopste is 245.000 euro. Coalitiepartij OGP opperde het idee van tiny houses. Dus organiseerde het in de Dorpshoeve een avond over dit nieuwe alternatief voor starterswoningen. Jongeren reageerden negatief. Ze zagen zichzelf niet in, zoals ze het noemden, zulke 'kabouterhuisjes' wonen.

Gemeente Midden-Delfland laat bij monde van een woordvoerder weten dat er geen vastgesteld gemeentelijke beleid is om tiny houses te realiseren. "Wel hebben we een voorstel van burgers ontvangen voor de bouw van tiny houses. Dat gaan we beoordelen", laat ze weten.

Volgens Ed Roeling, fractievoorzitter van oppositiepartij Mijn Partij, laat het College van B en W de Schipluidense jeugd in de kou staan. "Het college ziet nergens mogelijkheden. Er gebeurt hier niets." Volgens Mijn Partij hoeft de oplossing niet ingewikkeld te zijn. Aan de rand van het dorp ligt een flink vrachtwagenparkeerterrein, waar ruimte is voor heel wat starterswoningen. De grond is in bezit van de gemeente. "Als je die locatie gebruikt kun je voor een relatief lage prijs en op korte termijn starterswoningen realiseren. De parkeerplaats wordt niet veel meer gebruikt. Een wijkje met starterswoningen is altijd beter dan de lap asfalt die het nu is" Daar denkt de gemeente anders over. "Wij vinden het vrachtwagenparkeerterrein geen geschikte locatie voor woningbouw", laat een woordvoerster weten. "Bovendien zou de consequentie kunnen zijn, dat vrachtwagens in de kern worden geparkeerd."

Onzin, stelt Mijn Partij. "Het parkeren van vrachtwagens in de kernen is niet toegestaan. Dat geldt voor alle drie de kernen en wordt netjes nageleefd", reageert Roeling. Bovendien: "Moeten wij als gemeente de transportbedrijven faciliteren met bedrijfsruimte? Daar zijn die bedrijven zelf verantwoordelijk voor."

Doet de gemeente Midden-Delfland dan helemaal niets? Dat ook weer niet. Onlangs heeft het onder jongeren een woonwensenonderzoek gehouden. "Wanneer we de uitkomsten hebben zullen we u informeren", zegt de woordvoerster. Mijn Partij hoopt dat andere partijen hun plan zullen omarmen en het alsnog in gang kan worden gezet.