Geert van Poelgeest is in zijn sas op de groene parkeerplaats van RODI, waar hij zo’n 42 verschillende plantensoorten vindt. (foto: Jesper Neeleman)
Geert van Poelgeest is in zijn sas op de groene parkeerplaats van RODI, waar hij zo’n 42 verschillende plantensoorten vindt. (foto: Jesper Neeleman)

Oosterse raketten op de parkeerplaats van RODI

Algemeen

DELFT – Voor de één is het een heleboel onkruid, voor de echte natuurliefhebber is het als een snoepwinkel: de parkeerplaats van RODI Media zh aan de Energieweg. KNNV-voorzitter Geert van Poelgeest leidt ons graag rond op bekend terrein, op zoek naar het onbekende.

Aanleiding voor deze expeditie was de toevallige vondst van een bijzonder plantje, toen Van Poelgeest met een ander KNNV-lid een spandoek kwam ophalen bij RODI. Die vondst smaakte naar meer. Dus kwam later terug, bewapend met een loep, een streeplijst en de Veldgids Nederlandse Flora van de KNNV. "Dit is 'm", zegt Van Poelgeest al gauw. "De Oosterse raket." Hij zet een streepje op z'n streeplijst. De eerste soort van de dag is een feit. De volgen is een grassoort: IJle dravik. "Heel mooi. Prachtig", vindt Van Poelgeest. Dan een soort die zelfs wij herkenden: een vergeet-me-niet. Maar wat voor één? Van Poelgeest pakt z'n loep erbij. "Het is het akkervergeet-mij-nietje", constateert hij. "Die komt heel algemeen voor." En weer een streepje op de lijst. Opdat we het niet vergeten.

Al gauw vindt hij ook heermoes, Canadese fijnstraal en roodzwenkgras. Mooie namen voor planten die menigeen vooral graag weg schoffelt. Want onkruid. "Natuurlijk bestaat er iets als onkruid", zegt Van Poelgeest. "Maar het is heel subjectief. Als er op een grasveld één orchidee groeit, dan is die orchidee onkruid." Groeit er tussen alle orchideeën wat gras, dan is het gras weer onkruid. "Maar voor de natuurlijk zijn het allemaal planten en elke plant heeft z'n rol." Voor ons oog kruipt een lieveheersbeestje voorbij. "Een Japanes lieveheersbeestje", weet Van Poelgeest. "Een exoot. Ze zijn hier via tuinders gekomen. Je hebt er momenteel een enorme invasie van."

Via het biggenkruid vervolgen we onze weg naar een beginnende bramenstruik. En een veldesdoorn. Even verderop een beginnende iep. "En kijk hier, rode klaver. En daar staat nog meer. Wat leuk hè. Een prachtig bloemetje." Van Poelgeest wordt steeds enthousiaster. "Dít is de natuur een kans geven. Als je op zo'n plek als dit helemaal niets doet, dan krijg je zelfs bomen, stuiken. Het wordt een bos." Dat is het nog niet. "Maar ik vind het hartstikke leuk hier." Hij kan het alle bedrijven aanraden een groene parkeerplaats te creëren. "Zo kun je laten zien dat je rekening houdt met je omgeving. En zoiets als dit is toch veel leuke dan alleen wat kale betonplaten? We moeten met z'n allen naar een groene maatschappij. Daarbij is het niet zo dat je één maatregelen neemt en dan klaar bent." En zo'n groene parkeerplaats is één van de vele, vele kleine dingen die je zelf kunt doen om de wereld een heel klein beetje beter en mooier te maken."

Van Poelgeest neust ook zonder onze aanwezigheid nog even verder. Hij komt later terug voor de eindconclusie: hij heeft 42 verschillende plantensoorten waargenomen. "Vooral soorten die karakteristiek zijn voor een plek als deze. Vooral de Oosterse raket en de kleine zandkool waren wel bijzonder." Hij zoekt op waarneming.nl naar eerdere waarnemingen van deze soort. De zandkool is de afgelopen drie jaar maar twee keer in Delft gezien. En nu voor het eerst ten zuiden van de Kruithuisweg. Wat verder bijzonder is? "Ik vind dat hier heel wat soorten staan. Ik zag ook een hersthoornweegbree. Een plant die zout nodig heeft om te overleven. Blijkbaar bereikt dat deze plek via autobanden, nadat er gestrooid is."
Van Poelgeest vond het mooi en wil anderen ook graag laten genieten van de groene parkeerplaats van RODI Media zh. Daarom organiseert hij hier donderdag 29 juni om 20.00 uur een excursie. Iedereen is van harte welkom en aanmelden is niet nodig.