Guido Jonckers, Guus Westdorp en Jasper de Haan (v.l.n.r.) kijken uit naar de voorstelling in het park van GGZ Delfland. (foto: Jesper Neeleman)
Guido Jonckers, Guus Westdorp en Jasper de Haan (v.l.n.r.) kijken uit naar de voorstelling in het park van GGZ Delfland. (foto: Jesper Neeleman)

Unieke openluchtvoorstelling in park GGZ Delfland

Algemeen

DELFT - Het park van GGZ Delfland vormt eind juni letterlijk en figuurlijk het decor voor een grote openluchtvoorstelling van het stuk Midzomernachtsdroom. Voorbereidingen zijn al maanden in volle gang. Nu nog hopen op lekker weer.

Het is natuurlijk niet voor niets dat er zelden toneelvoorstellingen in de open lucht zijn. Er komt nogal wat bij kijken, weten de betrokken. Zij zijn al maanden in de weer om dit stuk van Shakespeare tot iets moois en hedendaags te brengen.

Eerste keer
Het initiatief komt van twee medewerkers van GGZ Delfland: Janet Buijteweg en Jasper de Haan. "Het is voor GGZ Delfland de eerste keer dat we zoiets doen", zegt De Haan. "Maar ook onze Raad van Bestuur was meteen enthousiast over het idee." Voor GGZ Delfland is het een mooie manier om meer naar buiten te treden. Bovendien worden ook cliënten van GGZ Delfland bij de productie betrokken. Zo voeren ze bepaalde klussen uit, maar mogen ze ook de voorstelling bijwonen. Regisseur Guido Jonckers, die al meerdere Shakespear-uitvoeringen op zijn naam heeft, heeft het verhaal van deze grootmeester wat herschreven en aangepast aan deze tijd en de plek waar het zich afspeelt. De Delftse pianist Guus Westdorp componeerde er de muziek bij. "Net zoals bij een film speel ik achtergrondmuziek – en er wordt ook gezongen", zegt Westdorp. Het was, vindt hij, vreselijk moeilijk er muziek bij te schrijven. "Want waar begin je? Gelukkig heb ik vaker theatermuziek gemaakt." En dus is Guus Westdorp er ook dit keer weer in geslaagd. Bovendien: "Het is ontzettend leuk om te doen." Jonckers is er blij mee. "Artistiek gezien is die muziek van Guus heerlijk, maar het is ook noodzakelijk", vindt de regisseur. Omdat het stuk in de buitenlucht is, kun je met belichting niet tot nauwelijks sfeer creeeren. "Dus moet dat op andere manieren. Zoals muziek."

-Wat kunnen mensen van het stuk verwachten?
Jonckers: "Een spektakel, met romantiek, magie en komedie. Het is een heel uitbundig stuk. En omdat we naar buiten gaan moet je meer doen dan op toneel. We gebruiken de grote bomen, de watertjes, de eilandjes. Dat maakt het tot een spektakel. En ondertussen moeten we zorgen dat het stuk overeind blijf. Als dit alles goed samenvalt dan krijg je een heerlijke voorstelling om te zien en te luisteren."
Westdorp: "Het stuk is al heel oud, maar krijgt een twist naar deze tijd. Dus moet de muziek soms modern klinken, met bijvoorbeeld hiphop-klanken. Gelukkig ben ik net een kameleon. Er zitten allerlei soorten muziek in mij en ik kan allerlei situaties verklanken."

De voorstellingen zijn van 21 tot en met 25 juni in het park bij GGZ Delfland. De entree bedraagt 16 euro 50 of 26 euro 50, inclusief diner. Zie voor meer informatie en de kaartverkoop de website www.jorisproductie.nl.