Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

'Brood en spelen' is een uitdrukking die duidelijk maakt dat brood een belangrijk element is in ons leven. Hoewel er natuurlijk mensen zijn die er alleen uitkomen voor beschuit.

Brood is er in vele vormen; bijna elk land heeft wel een eigen specialiteit. Door de menging van culturen, de verre vakanties en de activiteiten van de producenten, kan je tegenwoordig overal de meest uiteenlopende broden en broodjes kopen. De één zweert bij een verse ciabatta, de ander gaat vroeg naar de Turkse bakker om daar een ovenvers Turks brood te halen. Om nog maar te zwijgen over broodjes met allerlei zaadjes, Surinaamse broodjes en vele soorten zoetige broden en broodjes. En dan met en zonder gluten natuurlijk. Nog niet zo heel lang geleden kende Delft - zoals trouwens alle Nederlandse steden - een groot aantal bakkers. Met handkarren en draagmanden werd het brood nog aan de deur verkocht.
In een relatief kleine wijk als het Westerkwartier zaten in de jaren zestig van de vorige eeuw nog vier bakkers. Kwam je wat later thuis van een avondje stappen, zeg maar vroeg in de ochtend, dan liep je in de Westerstraat tegen een muur van lekkere broodluchten op. Met de komst van de grotere bakkers moesten steeds meer wijkbakkerijen de deuren sluiten. Wie slim was, opende meerdere filialen en kon daardoor de kosten drukken en de omzet verhogen.
Eén van die Delftse ondernemers was de heer N.F. Bierhuizen met een winkel aan de Oude Langendijk 6, in het centrum van de stad. In de beginharen was Bierhuizen uitsluitend een broodbakkerij. In 1968 kwam er ook een banketbakkerij bij met de naam Coenraad Janmaat.
De winkel werd later overgenomen door de familie Janmaat, die in de jaren zestig en zeventig nog zes eens filialen opende, waaronder de vestiging aan de Papsouwselaan. De oudste winkel, aan de Oude Langendijk, is na het faillissement van Bierhuizen overgegaan naar 'Hills & Mills', een plek waar je lekker kunt eten: 'oprecht, puur en gezond', zoals de website meldt. Met ook brood en broodjes, want dat blijft een belangrijk element met eten. De linker foto laat de winkelgalerij aan de Papsouwselaan zien die toen, jaren zestig, net afgebouwd was en wachtte op wat komen ging.

Afbeelding