De elektrische fiets heeft volgens rijwielspecialist Paul Willemsen de toekomst.
De elektrische fiets heeft volgens rijwielspecialist Paul Willemsen de toekomst.

Twintig jaar Paul Willemsen Rijwielspecialist: van eenpersoonszaak naar gesmeerd lopende onderneming met twee filialen

vaste rubrieken

DEN HOORN/DE LIER – Paul Willemsen Rijwielspecialist viert deze maand het twintigjarig bestaan. In deze periode is de Hoornse onderneming van de Lierse fietsenmaker spectaculair gegroeid. Vorig jaar opende de fietsenspeciaalzaak zelfs een tweede filiaal in De Lier. Klantgericht werken en service staan in beide winkels en bij iedere medewerker hoog in het vaandel.

Het was voor de jonge Paul Willemsen uit De Lier zo klaar als een klontje: op een dag zou hij zijn eigen fietsenzaak hebben. Al vanaf zijn zestiende was hij professioneel bezig met het repareren van tweewielers en hij zag het helemaal zitten om dat ooit in zijn eigen zaak te doen. Toen fietsenmaker Joop Dalsem uit Den Hoorn een opvolger zocht voor zijn onderneming, was de overname snel beklonken. Paul begon in zijn eentje met de fietsenspeciaalzaak aan de Woudseweg, de enige fietsenwinkel die Den Hoorn tot op de dag van vandaag rijk is. De inwoners van Den Hoorn wisten rijwielhersteller en –verkoper Paul goed te vinden: zo begon zijn onderneming steeds meer te groeien, tot de fietsenspeciaalzaak en –werkplaats van 300 m2 die het nu is.

Jonge mensen
Personeelsleden deden hun intrede om Paul bij zijn reparatie- en winkelwerkzaamheden te ondersteunen. Paul leidt zijn mensen zelf op. "Ik heb het liefste jonge mensen, die ik wat kan leren en die openstaan voor mijn manier van werken. Ik vind het heel belangrijk dat ze servicegericht zijn en op de juiste manier met de klanten omgaan. Natuurlijk moet je dat liggen, maar ik probeer ze dat ook zeker bij te brengen. Ik sta naast ze op de werkvloer, maar ik ben en blijf wel hun baas." Het personeelsverloop is klein, wat Paul sterkt in het idee dat hij de zaken juist aanpakt: "Sommige jongens zijn al twaalf tot veertien jaar bij de zaak. Dat is best bijzonder in deze tijd. Het zijn stuk voor stuk fantastische medewerkers."

Tweede filiaal
Paul is altijd in De Lier blijven wonen en zag mogelijkheden voor een tweede filiaal in zijn geboortedorp. In maart 2015 opende de nieuwe winkel aan de Hoofdstraat haar deuren. Deze zaak is qua omvang een stuk kleiner: qua service en klantgerichtheid doet de Lierse zaak echter niet onder voor het Hoornse filiaal. "Hier zijn we een van de fietsenzaken die het dorp rijk is, niet de enige zoals in Den Hoorn. Dat is anders, maar ook weer een uitdaging. Onze klanten uit De Lier die voorheen naar Den Hoorn kwamen, zijn in ieder geval heel positief. En tevreden klanten zorgen voor de beste reclame." Op zijn beurt wil Paul zijn dank uitspreken naar zijn klanten toe: "Dankzij hen hebben we onze twintigste verjaardag kunnen vieren en ziet het ernaar uit dat er nog heel wat jaren bij komen."

Elektrische fietsen
In beide filialen heeft Paul een rijk assortiment elektrische fietsen staan. "De elektrische fiets is echt de toekomst", vindt de fietsenspecialist. "We hebben van alle merken testmodellen in huis, waarop u een proefritje kunt maken." Wat merken betreft kiest Paul voor bekende namen als Gazelle, Batavus, Sparta, Flyer, Merida en Cortina. "Merken die staan als een huis, waarvan je niet hoeft te vrezen dat ze ineens van de markt zijn en je in het luchtledige valt met je nazorg." Ook een elektrische bakfiets van Urban Arrow heeft hij in zijn assortiment: "Een prachtig product."
Van de trend om fietsen via een online leverancier te kopen wordt Paul niet vrolijk: "Het scheelt je weliswaar in kosten in de aanschaf, maar voor service en onderhoud ben je toch op de fietsenmaker uit je omgeving aangewezen. Wanneer een fiets bij ons wordt gekocht, kunnen wij ook garantie bieden. Natuurlijk helpen wij iedereen, maar garantietechnisch wordt het vaak een lastig verhaal als de fiets niet bij ons gekocht is. Dat geef ik de mensen altijd duidelijk mee: bij ons betaal je wat meer, maar dat betaalt zich altijd terug in service en garantie."

Rad van fortuin
Het twintigjarig bestaan van Paul Willemsen Rijwielspecialist wordt op zaterdag 15 oktober gevierd. Op alle fietsen in de filialen en uit de voorraad geldt op deze datum een korting van 20 procent. Daarnaast staat er in de winkel in Den Hoorn een rad van fortuin. Wie een draai aan het rad geeft, maakt kans om leuke kortingen op fietsaccessoires in de wacht te slepen. "Deze feestelijke dag is een uitgelezen kans voor mensen om te komen ervaren hoe prettig elektrisch fietsen is. Ze mogen gebruikmaken van een aantal leenfietsen die wij in huis hebben voor een proefrit."
Paul Willemsen Rijwielspecialist is gevestigd aan de Woudseweg 6 in Den Hoorn; en aan de Hoofdstraat 74 in De Lier. Tel. 015 – 2614976 (Den Hoorn) en 0174 – 503248 (De Lier). Openingstijden Den Hoorn: zondag en maandag gesloten; dinsdag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 18.00 uur; vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur en koopavond van april tot en met oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur; en zaterdag van 8.30 uur tot 16.00 uur.
Openingstijden De Lier: zondag en maandag gesloten; dinsdag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 18.00 uur; vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur en koopavond van april tot en met oktober van 18.00 uur tot 20.00 uur; en zaterdag van 8.30 uur tot 16.00 uur.