Afbeelding

Hemd van het lijf Romeo Biswane

advertenties

Romeo Biswane (55) speelt met zijn raggaeband Y-Mara op zaterdag 26 november in nieuwe het Cultuurlab aan de Brabantse Turfmarkt en op 3 december in Eetcafé De Carrousel.

1. Waarom wilde je in het Heempark worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier goede herinneringen heb aan de tijd dat ik hier met mijn kinderen ging wandelen. Verder vind ik het in de natuur fijn, omdat het een stuk rustiger is dan in de stad."

2. Wat is Y-Mara voor een band?
"We zijn negen jaar geleden begonnen en bestaan inmiddels uit twee Nederlanders, een Italiaan en ikzelf. Ik speel bas en zing in de band. We hebben twee repertoires: één bestaat uit voornamelijk covers, terwijl we in ons andere repertoire vooral eigen werk spelen. Dat doen we zaterdag in Cultuurlab en de week erna in De Carrousel."

3. Speel je allang muziek?
"Ik speelde vroeger op de zolderkamer op de Burgwal met mijn broer Andro. Hij speelde gitaar en wist al snel dat hij professional wilde worden. Dat is hem ook gelukt. Ik vond de gitaar te ingewikkeld, doordat alles zo dicht bij elkaar ligt. Daarom ben ik bas gaan spelen en op die manier konden we ook samen in bandjes spelen."

4. Speel je altijd al raggae?
"Nee, juist niet. We zijn begonnen met allemaal rock- en funknummers. Later ben ik de raggae-kant opgegaan. Als mensen ons boeken verwachten ze dat je covers van Bob Marley speelt, dus daar ontkom je niet aan, maar in mijn eigen composities komt meer variatie kijken."

5. Hoe dat zo?
"Ik schrijf de muziek en teksten zelf en er komen meer invloeden in de muziek voor. Zo studeer ik nu bijvoorbeeld klassieke piano. Veel mensen verwachten niet dat een rastaman als ik Bachs Menuet speel, maar ik doe het wel. Die klassieke invloeden komen als ik muziek schrijf vaak tot uiting in baslijnen."

6. Waar laat je je verder door inspireren?
"Er zijn heel veel muzikanten die ik bewonder en Bob Marley is er daar natuurlijk één van. Verder komt mijn inspiratie vooral uit mijn gevoelens over de maatschappij en hoe ik de realiteit beleef."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik sowieso opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben, zoals minderbedeelden en gehandicapten. Ik zou de mensen willen laten inzien dat het ware geluk niet in bezittingen zit, maar in gezondheid, waarde, je lichaam en trots. Dát zijn de dingen die er in mijn ogen echt toe doen."

8. Dat klinkt idealistisch...
"Het is hoe ik naar de wereld kijk, ik ben een positief mens. Soms zit het even niet mee, maar dan bedenk ik altijd maar dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we in Nederland wonen en vaak kun je van tegenslagen ook leren. Ik geloof in een positieve spirit en die proberen we met onze muziek door te geven."

9. Wordt Cultuurlab hèt nieuwe poppodium van Delft?
"Ik hoop het. Ik heb het idee dat alle ingrediënten aanwezig zijn, nu moet de toekomst uitwijzen of het ook echt gaat lukken. Het voormalig Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt is natuurlijk een mooie ruimte. Sinds Speakers gesloten is, heeft Delft echt behoefte aan een poppodium. Natuurlijk zijn er cafés of discotheken waar ook livemuziek wordt gemaakt, maar een echt poppodium is er nog niet."

10. Heb je nog een boodschap voor de lezers?
"Ja, mijn allergrootste wens is dat iedereen elkaar respecteert, ongeacht welk ras of welke geloofsovertuiging we hebben. We zijn namelijk allemaal Gods kinderen. We zijn op de wereld gezet om vreedzaam met elkaar te leven. Muziek kan daarbij helpen."