Elwin van Beurden, Matthias Floor, Falco Bentvelsen, Twan de Nijs, Michelle Corten en Sybren van der Velde (v.l.n.r.) bemensen komende tijd de STIP-fractie.
Elwin van Beurden, Matthias Floor, Falco Bentvelsen, Twan de Nijs, Michelle Corten en Sybren van der Velde (v.l.n.r.) bemensen komende tijd de STIP-fractie.

'Eedaflegging is een farce'

Politiek

DELFT – Bij STIP is donderdag een wisseling van de wacht. Victor Mensink en Dorris Derksen nemen afscheid en worden vervangen door Matthias Floor en Michelle Corten, het tiende en elfde raadslid voor de studentenpartij.

Onafhankelijk Delft (OD) is die wisselingen zat en heeft minister Plaskerk in een brief verzocht hier een einde aan te maken. 'Het is een afspraak die STIP-kandidaten blijkbaar maken dat ze gemiddeld één jaar raadslid zijn', schrijft OD aan de minister. 'Deze periode zullen dus zestien afzonderlijke STIP raadsleden af- en aantreden. Dat is slecht voor het imago van de raad. De gemeenteraad is geen duiventil.' Onafhankelijk Delft beschuldigt STIP ervan te handelen in strijd met de Ambtseed, de Kieswet en de Grondwet. In de Kieswet staat bijvoorbeeld dat leden van de raad voor vier jaar worden gekozen. 'De hele eed aflegging is een farce', vindt de partij van Stoelinga. OD-raadsleden zullen donderdag bij de beëdiging van hun nieuwe collega's op hun stoelen blijven zitten. 'Wij staan niet op voor bedriegers'. De hele brief staat op onafhankelijkdelft.nl.

"Het staat Onafhankelijk Delft vrij om dit soort brieven te sturen", reageert STIP-fractievoorzitter Dorris Derksen. "Maar wij hebben een systeem waarin we door wisselen. Daar communiceren we heel duidelijk en open over. Dit systeem heeft voordelen." Of het in overtreding is met de wet? "Ik heb de wetboeken er niet op nageslagen", zegt Derksen. "Maar het is tot nu toe altijd zo geweest dat STIP-raadsleden op de kieslijst stonden en dat de raad met de benoemingen instemde." Derksen vindt het jammer dat OD bij de benoeming van Floor en Corten niet zal opstaan. "Ze zijn het niet eens met het systeem, maar ik vind dat je uit omgangsvormen hoort op te staan. We zetten ons in voor Delft. Jammer dat ze dat niet zien."