Afbeelding

De Kracht van Delft... in een mindmap

Algemeen

DELFT - Delft is sociaal. Delft is ondernemend. Maar heeft Delft ook sociale ondernemers? Het jaarlijkse netwerkevenement De Kracht van Delft op 21 november moet het uitwijzen. Mindmapgoeroe Hans Buskes blikt met een mindmap vooruit.

-En sociaal én ondernemen, is dat wel te verenigen?
Buskes: "Het aantal sociale ondernemers verdubbelde de afgelopen vijf jaar. In de jaarlijkse verkiezing 'De inspirerende 40' (www.synergie.nl) staan in de top 10 maar liefst zes sociale ondernemers. Voor de tweede keer voert Tony's Chocolonely de ranglijst aan. Menig lezer van Delft op Zondag zal de tanden hebben gezet in de chocolade van dit bedrijf. Dus ja, het is te verenigen en steeds meer bedrijven én klanten kiezen hiervoor."

-Waar kiezen ze dan precies voor?
"Ze kiezen ervoor om een maatschappelijk probleem op te lossen. Dat vinden ze belangrijker dan geld verdienen. Oprichter Steiner Henskes van Bird Control Group, één van de genomineerden voor Sociale Ondernemer 2016, zegt het treffend: 'Elke euro die binnenkomt, investeren we in de verbetering van ons product.' Henskes' missie: vogels verschrikken om overlast of gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook kiezen sociale ondernemers ervoor mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt te betrekken bij hun bedrijf. En guess what? Steeds meer consumenten en bedrijven kiezen voor producten en diensten van sociale ondernemers. Eén op de tien geconsumeerde chocoladerepen is een Tony's Chocolonely. Elke dag zie ik wel ergens iemand met een Dopper."

-Een Dopper?
"Niet iedereen kent misschien de naam, maar iedereen herkent wel meteen het opvallende, smalle flesje. Steeds meer mensen hebben dit bij zich, waarmee de afvalberg plastic slinkt. Dit is precies de missie van het bedrijf."

-Heel leuk, maar nu even terug naar Delft. Naar de Kracht van Delft. Naar de Delftse Doppers en Tony Chocolonely's. Naar...
"...de genomineerden. Er zijn plenty sociale ondernemers in Delft. Drie zijn genomineerd voor Sociale Ondernemer 2016. Voor alle drie valt wat te zeggen. Van hen heeft er één een wel heel hoge vlucht genomen in het oplossen van een maatschappelijk probleem. In ondernemen met een maatschappelijke impact."

-Oké, jij tipt Bird Control Group nu dus als Sociale Ondernemer 2016. Welke maatschappelijke impact heeft dit bedrijf dan wel?
"Bird Control Group gebruikt de laser als techniek om vogels succesvol en op een diervriendelijke manier te verjagen. Als ze bijvoorbeeld overlast veroorzaken in de landbouw of visserij. Of zorgen voor gevaarlijke situaties rond luchthavens, zoals Schiphol. Dat noem ik: ondernemen met een maatschappelijke impact. Dat noem ik: mission innovatief accomplished. Dat noem ik: Sociale Ondernemer 2016."
Hans Buskes maakte 5 jaar columns voor @Delft. Vanaf oktober verschijnt zijn mindmapcolumn elke tweede week van de maand in de Delft op Zondag.