Paul Friskes (links) van de Debora Partnership Club en Arie Neervoort (rechts) van de stichting Vrienden van het Varend Corso.
Paul Friskes (links) van de Debora Partnership Club en Arie Neervoort (rechts) van de stichting Vrienden van het Varend Corso.

Inloophuis Debora vaart mee tijdens Varend Corso

Algemeen

DELFT – Voor het eerste in de historie van het Varend Corso mogen boten van maatschappelijk betrokken organisaties meevaren om zichzelf te promoten. Dus zijn ook het Delftse Inloophuis Debora en de Stichting Op-Nieuw in het eerste weekend van augustus op het Varend Corso vertegenwoordigd.

Het idee komt van de Stichting Vrienden van het Varend Corso. Deze club gaat elk jaar op zoek naar bedrijven, partners en vrienden die een steentje willen bijdragen. Die 'steentjes' worden dit jaar besteed aan het realiseren van drie verschillende boten van maatschappelijke organisaties. Dat hier ook twee Delftse organisaties bij zitten, mag gerust bijzonder worden genoemd.

Het realiseren en optuigen van een boot voor het corso, kost tussen de 6000 en 12.000 euro. Geld dat maatschappelijke organisaties niet hebben. En dat terwijl ze wel enorm gebaat zijn voor promotie. Daar leent het Varend Corso zich uitstekend voor. Het driedaagse evenement trekt jaarlijks gemiddeld een half miljoen mensen naar de waterkant. Studenten van het Lentiz College zijn bereid gevonden de boten, Westlanders, te veranderen in varende kunstwerken. "We slaan hiermee twee vliegen in één klap", zegt Arie Neervoort van de stichting Vrienden van het Varend Corso. "Want een instelling als Inloophuis Debora kan een groot publiek laten zien wat ze doen, de studenten van Lentiz kunnen laten zien wat ze kunnen met een mooie en grote opdracht."

Paul Friskes, voorzitter van de Debora Partnership Club, is dolblij met het aanbod van de Vrienden van het Varend Corso. "Want", begint Friskes, "ons grootste probleem is niet de financiële situatie, of een tekort aan vrijwilligers, maar de onbekendheid." Het Delftse ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten hoort nog te vaak dat mensen jarenlang niet van het bestaan wisten. Of dat het lange tijd duurde voor ze over de drempel stapten. "En vaak zeggen ze vervolgens: Goh, had ik dit maar jaren eerder gedaan", weet Friskes. Om de vele Varend Corso-bezoekers erop te kunnen wijzen dat de deur van het inloophuis vijf dagen per week wagenwijd openstaat en iedereen er steun kan vinden: zo'n aanbod sloegen Friskes en andere betrokkenen van Debora dan ook niet af. Ook de 'collega's' van Inloophuis Carma uit het Westland zijn op deze boot vertegenwoordigd.

Het Delftse inloophuis wordt nu jaarlijks 4500 keer bezocht. Bezoekers kunnen er praten en ontmoeten, maar ook allerlei activiteiten ondernemen als schilderen en boetseren. "Het is dus geen medisch centrum, maar meer een ontspanningscentrum", vervolgt Friskes. "En er wordt door de aanwezigen vaker gelachen dan getreurd." Hij hoopt dat de Varend Corso-boot eraan bij gaat dragen dat nog meer mensen met kanker en hun naasten eens naar het inloophuis aan de Aart van der Leeuwlaan 9 in Delft komen. "Stap over die drempel en kom gewoon eens koffie drinken. Iedereen, rijk of arm, is welkom. Want bij ons is alles gratis."

Wie de Vrienden van het Varend Corso wil steunen met een financiële bijdrage of met helpende handen, kan meer informatie vinden op www.varendcorso.nl. Meer info over Inloophuis Debora is te vinden via www.inloophuisdebora.nl.