De vijf nieuwe hoogleraren.
De vijf nieuwe hoogleraren.

Industrieel Ontwerpen haalt ‘buitenwereld’ naar binnen

Algemeen

Vijf nieuwe hoogleraren, afkomstig uit de praktijk, geven aanstaande vrijdag hun visie op design en leiderschap in design tijdens het evenement Panta Rhei! aan de TU Delft.

De faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft wil de wereld van buiten de universiteit meer dan voorheen naar binnen halen. Belangrijk onderdeel van dit streven is de aanstelling van vijf hoogleraren uit de design-praktijk, die vrijdag allemaal hun intreerede geven.

"Deze vijf zijn bij ons hoogleraar maar behouden tegelijk een solide basis in de praktijk", zegt decaan Ena Voûte. "Deze combinatie zorgt er voor dat de professoren voeling blijven houden met de belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied waardoor ze state-of-the-art expertise direct in ons onderwijs kunnen brengen. We hebben gezocht naar leerstoelen met verschillende profielen om de banden tussen onderwijs, research en de industriële praktijk te versterken. Tegelijkertijd behouden we natuurlijk het academisch niveau."

Dynamisch
"Vooral in de ontwerpwereld is de connectie met de praktijk extra van belang", vervolgt Voûte. "De design-wereld en de context waarin ontwerpers werken zijn beide immers zeer dynamisch. Ontwerpers moeten aangesloten blijven op de snelle veranderingen, willen ze echte impact hebben. In deze wereld hebben we feitelijk een nieuw soort ontwerper nodig, eentje die de brug kan maken tussen betekenisvol design en opschaling."

Om de rol van de ontwerpers in een veranderende wereld te belichten, verzorgt de faculteit Industrieel Ontwerpen op vrijdag 11 november het evenement Panta Rhei!. Belangrijk onderdeel van die dag zijn de intreeredes van de vijf hoogleraren: Catelijne van Middelkoop, Deborah Nas, Jeroen van Erp, Jos Oberdorf en Roland van der Vorst. Ze geven vijf perspectieven op design en leiderschap in design.