Het Stadsbal bezorgt dansliefhebbers gegarandeerd een avondvullend verblijf op de dansvloer.
Het Stadsbal bezorgt dansliefhebbers gegarandeerd een avondvullend verblijf op de dansvloer.

Eerste lustrum voor het Stadsbal, dat populairder dan ooit is

Algemeen

DELFT – Een oude reclameslogan voor dansscholen luidt: 'Dansen is plezier voor twee'. Tijdens het Stadsbal op zaterdag 24 september kun je dat getal rustig vervangen door eentje dat véél hoger uitvalt. Het dansevent in Theater de Veste is met vijf edities op de teller populairder dan ooit. Dansschoenen gepoetst, outfit klaar? Dansen maar!

Met het Stadsbal hebben Theater de Veste en Dansschool Wesseling een echte groeibriljant in handen. Van twee dansarea's is de organisatie naar drie dansarea's gegaan: de foyer, het theatercafé en het podium van de grote zaal. Hierdoor is er nog meer ruimte gekomen om lekker vrijuit te dansen. De meervoudig Nederlands danskampioenen Frank Zegels en Laura Jottay verzorgen een masterclass in Latin dans op een van de drie locaties. Op de andere twee plekken worden workshops gegeven in twee stijlen: het Caribische Bachata en het swingende Lindyhop, een variatie op de jive en aanverwante ballroomdansen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. "De workshops en de masterclass beginnen om 19.00 uur. Het is een geweldige opwarmer voor het feest dat gelijk daarna om 20.30 uur losbarst", garanderen Jasper Weck van Theater de Veste en Bart Wesseling van het gelijknamige dansinstituut.

Enorm gewaardeerd
Terwijl elders soortgelijke evenementen verdwijnen of langzaam uitdoven, bloeit het Stadsbal van Delft met de vijfde uitvoering in aantocht als nooit tevoren. "De bezoekers vinden het een geweldige happening. De sfeer en de locatie, de passie van de mensen die de dansdemo's geven: dat wordt enorm gewaardeerd. Sommige mensen hebben al laten weten dat ze wel iedere maand naar een Stadsbal zouden willen gaan", meldt Wesseling. Een maandelijkse frequentie lijkt niet haalbaar in het drukbezette theater, maar Weck koestert het paradepaardje op dansgebied. "Wanneer maak je het als 'gewone' inwoner van Delft nou mee, dat jij mag schitteren op het grote podium van het Delftse theater?" Een wintereditie van het Stadsbal staat inmiddels op de agenda. Ook overwegen de organisatoren om in een volgende editie met live muziek te gaan werken. "Dat geeft weer een nieuwe dimensie aan het Stadsbal. Vroeger had je op een balavond alleen maar muziek van een orkest, voordat de dj's hun intrede deden", stippen Weck en Wesseling aan.
Het Stadsbal staat verder bekend om z'n culturele diversiteit. Dansliefhebbers vind je immers in alle geledingen van de bevolking. En daarnaast oefent het dansfestijn aantrekkingskracht uit op bijvoorbeeld expats, die op deze manier hun sociale netwerk verder kunnen uitbreiden in hun nieuwe leefomgeving.
Wie graag deelneemt aan de workshops en de masterclass, kan hiervoor online via www.theaterdeveste.nl kaarten bestellen. Deze kosten 15 euro per stuk en geven de deelnemers daarnaast toegang tot het grote dansfeest daarna. Kaarten voor alleen het Stadsbal zelf zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 7,50 euro en kosten op de avond zelf aan de deur 10 euro.