Toeristen in de rondvaartboot zien woensdagmiddag de historische binnenstad en... Heel veel kroos.
Toeristen in de rondvaartboot zien woensdagmiddag de historische binnenstad en... Heel veel kroos.

‘Uiteindelijk verdwijnt het kroos vanzelf in het najaar’

Algemeen

Verschillende wateren in de regio zijn bedekt met een laag kroos. Dat baart meerdere mensen zorgen, blijkt uit meldingen op Facebook, Twitter en bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Die laatste partij laat het kroos echter meestal liggen.

Veel kroos op het water ziet er niet mooi uit en is volgens Delfland ook niet goed voor een gezonde sloot. Waar langere tijd veel kroos voorkomt, raakt alles in de sloot uit balans. Dit kan leiden tot vissterfte en stankoverlast. Dat bewoners zich zorgen maken is terecht, vindt hoogheemraad Hans Middendorp:  "Door klimaatverandering verwachten wij meer kroosoverlast in de zomer", legt hij uit. "Daarom denkt Delfland na over aanpak, samen met de gemeente. Toch is kroos een tijdelijk probleem,  want uiteindelijk verdwijnt het kroos vanzelf in het najaar."  

Bij een kroosmelding let Delfland op de dichtheid van de krooslaag en ook wordt de hoeveelheid zuurstof in het water gemeten. Delfland ruimt kroos in de hoofdwatergang – de belangrijkste kanalen en vaarten voor de afvoer van regenwater – in drie gevallen op. Als:

-Het kroos de doorstroming van het water belemmert.

-Het zuurstofgehalte in het water te laag wordt, met stank, vissterfte als gevolg.

-Het onveilig wordt, want kinderen kunnen een groene sloot zien als gras.

Is dit niet het geval, dan wordt de situatie niet als 'ernstig' beschouwd en dan ruimt Delfland het kroos niet op. Toch zijn alle meldingen van kroos volgens Delfland zeer welkom. Zo ontstaat meer inzicht in de plekken waar kroos tot overlast leidt en kan vanaf volgend jaar gerichter aan de slag worden gegaan met het preventief verwijderen of wegnemen van oorzaken.