Paul Dresmé bij de gedenktegel voor pastoor Sul in de tuin van de Adelbertkerk. (foto: Dennis van den Berg)
Paul Dresmé bij de gedenktegel voor pastoor Sul in de tuin van de Adelbertkerk. (foto: Dennis van den Berg)

Adelbertkerk kan bouwen op vrijwilligers van 8 tot 95 jaar

kijk op de wijk

DELFT – Voor Delftse katholieken in de wijk Voorhof is de Adelbertkerk en haar gemeenschap sinds de jaren 1960 de plaats om hun geloof te belijden en elkaar te ontmoeten.

De kerk maakt deel uit van de Sint Ursulaparochie, die inmiddels een jaar of acht in de huidige vorm bestaat. Onder de parochie vallen nog drie andere kerkgemeenschappen: de Franciscus en Clara gemeenschap aan de Raamstraat, de Maria van Jesse gemeenschap aan de Burgwal en de Allerheiligst Sacrament gemeenschap aan het Poortlandplein.
In de Adelbertkerk in de wijk Voorhof vinden vieringen plaats op dinsdagen om 9.00 uur, op zaterdagen om 18.30 uur en op zondagen om 11.00 uur. Het modernste van de vier kerkgebouwen van de Sint Ursulaparochie wordt intensief gebruikt, onder meer als dependance van de Voedselbank op donderdagen. Waar diverse organisaties te maken hebben met teruglopende vrijwilligersaantallen, kan vrijwilligerscoördinator Dresmé nog niet klagen: hij stuurt zo'n 240 vrijwilligers aan, in de leeftijd van 8 tot 95 (!) jaar. "De jongste vrijwilliger is misdienaar, de oudste is actief als tuinier in de binnentuin van de Adelbertkerk." Die binnentuin ligt er dan ook bijzonder fraai bij dankzij de goede zorgen van de vrijwilligers. Dresmé loopt even naar een speciaal hoekje van de tuin, waar een gedenktegel te vinden is ter nagedachtenis aan Johannes Sul. "Pastoor Sul trad in 1964 aan als bouwpastoor en toen de kerk eenmaal gereed was, is hij van 1967 tot 1989 pastoor van de toenmalige Sint Adelbertparochie geweest", vertelt Dresmé over de in 2002 overleden geestelijke.
Dit jaar staan er diverse veranderingen op stapel binnen de parochie. Pastoor Ben Bolmer is inmiddels vertrokken. Vanaf 1 september bestaat het pastorale team uit de nieuwe pastoor Dick Verbakel, pastoraal werkster José de Boer, priester Klemens Hayon, diaken Jan Lamberts, pastoraal werker Paul Mantelaers en priesterstudent Eli Stok. Voor de locatie Sint Adelbert is José de Boer de eerst aanspreekbare pastor. Een ander opmerkelijk feit is het vertrek in oktober dit jaar van de franciscanen uit Delft, die eeuwenlang in de Prinsenstad werkzaam en dienstbaar waren, naar Den Bosch. Sinds 1909 woonden en werkten de franciscaner broeders in en vanuit de pastorie in de Raamstraat. Meer informatie: www.rkdelft.nl.