Anita van der Drift (rechts) en de nieuwe kok Sylvia de Wit, met achter hen kerkgebouw ‘het Boek’, waar de maaltijden plaatsvinden.
Anita van der Drift (rechts) en de nieuwe kok Sylvia de Wit, met achter hen kerkgebouw ‘het Boek’, waar de maaltijden plaatsvinden.

Niet meer eenzaam aan tafel tijdens maaltijd van Tasttoe

Algemeen

Niemand eet graag alleen, dus is het goed dat er initiatieven als Tasttoe bestaan. Dit begon als een etentje voor eenzame ouderen, maar is er voor een steeds bredere doelgroep.

Tasttoe ontstond enkele jaren terug uit Ouderenproof. Het idee is simpel: elke derde maandag van de maand wordt er een maaltijd gekookt, buurtbewoners kunnen voor een klein bedrag mee-eten. Handig, en stukken gezelliger dan helemaal alleen aan de keukentafel…
Anita van der Drift raakte vijf jaar geleden bij Tasttoe in Tanthof betrokken. Ze vindt het geweldig om zich zo voor haar wijkgenoten in te kunnen zetten. "Je ziet de mensen tijdens die avonden echt genieten", vertelt ze. "We hebben elke derde maandag van de maand tussen de dertig en vijfendertig deelnemers. Het was ooit bedoeld voor ouderen, maar toen ik voor het eerst kwam dacht ik: zijn dit ouderen? De leeftijd varieert tussen de 55 en 85 jaar."

Uitgestelde maaltijd
Vorig jaar vernam ze over het 'uitgestelde kopje koffie'. Wie zelf ergens koffie drinkt, kan daarbij nog een volgend kopje koffie afrekenen, voor een gast die later komt en dit zelf niet kan betalen. Een uitstekend idee, vindt Anita. "Dus hebben we hier nu de uitgestelde maaltijd ingevoerd." Wie de vaste bijdrage van 6 euro betaalt en een fooi als extra geeft, zorgt er zo voor dat een cliënt van de Voedselbank ook eens mee kan eten. "Zodoende aten er vorige keer al twee Delftenaren met een krappe beurs mee. Dat was geweldig." Voedselbank Delft is benaderd om hiervoor cliënten van de locatie 'het Boek' aan te dragen, die vervolgens van een uitgestelde maaltijd kunnen genieten.
Anita zet zich graag in, maar het vrijwilligerswerk vergt veel tijd en inzet. Koken voor zo'n grote groep is geen sinecure, weet ze uit ervaring. De 50-jarige Delftse is daarom blij dat Sylvia de Wit van Brasserie The Family deze taak sinds kort voor een deel van haar heeft overgenomen. "Het is daar hartstikke gezellig", vindt Sylvia. "Je raakt vanzelf met allerlei mensen in gesprek die je niet kent. Hartstikke leuk. Ik vind het bovendien fijn om eraan bij te kunnen dragen dat elke inwoner van Tanthof en dus ook mensen met een smalle beurs daar een fijne avond kunnen beleven."
Het eten, vervolgt Anita, is niet het doel, maar het middel. De perfecte manier om met anderen in contact te komen. "Dat blijkt goed te werken. Als je met elkaar eet, kom je op ideeën. Door vervolgens iets met die ideeën te doen, bloeien mensen op." Dat bleek recent wel bij een bezoeker met een muzikaal verleden, die werd aangespoord die hobby weer op te pakken. "Omdat hij nu weer iets doet waar hij zich prettig bij voelt."
De Tasttoe-maaltijd is sinds vorig jaar maandelijks in kerkgebouw 'het Boek' aan de Sandinoweg, maar heeft verder geen enkele religieuze achtergrond.