Iedereen die wil sporten is welkom bij Concordia, voor hangjongeren gaat het hek binnenkort op (code)slot.
Iedereen die wil sporten is welkom bij Concordia, voor hangjongeren gaat het hek binnenkort op (code)slot.

Concordia neemt maatregelen om hangjongeren van de velden te houden

Algemeen

DELFT – Concordia ervaart steeds meer overlast van jongeren die dankbaar gebruik maken van het toegangshek dat dagelijks wagenwijd open staat. De vereniging ziet zich daarom genoodzaakt maatregelen te nemen.

Door: Jesper Neeleman

Dat er af en toe wat jongeren op de velden voetbalden, lagen ze bij Concordia niet wakker van. Het gebeurt echter steeds vaker dat leden 's ochtends zwerfvuil en vernielingen aantreffen.
Toen onlangs met scooters over de kunstgrasvelden werd gereden en ook nog eens golfende leden werden lastig gevallen, was de maat vol, vertelt voorzitter Pieter Kunz. "Toen ze enkele jongeren vroegen van de baan af te gaan, omdat het gevaarlijk is hier op zo'n moment te lopen, reageerden die agressief. Vervolgens pakten ze golfballen van de green. Van één iemand werd zelfs een stok afgepakt. Dat was voor ons de druppel."
Volgens Kunz is het niet één bepaald groepje dat hier regelmatig komt, maar zijn het tientallen jongeren in wisselende groepen. "Sommigen komen om hier te voetballen, anderen nemen hun radio mee en gaan vervolgens op het veld eten en drinken." Als dan op de driving range wordt gegolfd, kunnen vanwege rondvliegende golfballen gevaarlijke situaties ontstaan.

Geen speelplaats
Concordia ging in gesprek met de politie en de wijkagent. Die adviseerde alle incidenten te blijven melden zodat zij kunnen optreden. Wijkagenten zullen vaker langskomen om jongeren duidelijk te maken dat het sportcomplex geen speelplaats is. Verder wil Concordia dat straks niet meer iedereen zomaar het complex op kan. "Het unieke aan onze vereniging is dat we zeven dagen per week van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat open zijn. De deur staat altijd voor iedereen open. Dat is hartstikke goed, maar het nodigt aan de andere kant blijkbaar uit om op onze velden te spelen. Binnen de vereniging is best wel wat coulance, maar het begint nu echt hinderlijk te worden. Daarom gaan we het complex alleen toegankelijk gaan maken voor leden en mensen die over willen golfen en tennissen."

Codeslot
Binnenkort wordt het hek hiervoor aangepast en voorzien van een codeslot. Tennissers en golfers krijgen dan een code waarmee ze naar binnen kunnen. 's Avonds, als het drukker is vanwege voetbaltrainingen, blijft het hek wel gewoon open. Daarnaast gaan leden komende tijd actiever surveilleren en aanwezige jongeren erop wijzen dat het complex geen openbare speelplaats is waar ze kunnen doen en laten wat ze willen. "Als je ziet wat onze vrijwilligers elke dag moeten opruimen of herstellen… Dat is best wel irritant." Kunz steekt z'n energie liever in het ontwikkelen van de vereniging. "Daarmee gaat het hartstikke goed. We zijn net gepromoveerd naar de tweede klasse, de jeugd doet het goed we zien steeds meer nieuwe golfers. Dan is het frustrerend als die met overlast te maken krijgen. Met de extra maatregelen hopen we dit te voorkomen. En iedereen die bij Concordia wil sporten, is en blijft natuurlijk van harte welkom."