Rob van Woudenberg en Nick van Schaik van het CDA hopen dat de politiek en de gemeente de toenemende eenzaamheid in Delft een halt toe kunnen roepen.
Rob van Woudenberg en Nick van Schaik van het CDA hopen dat de politiek en de gemeente de toenemende eenzaamheid in Delft een halt toe kunnen roepen.

Delftenaren zijn bovengemiddeld eenzaam en dat moet veranderen, vindt het CDA

Algemeen

Delftenaren zijn gemiddeld iets eenzamer dan Nederlanders. Zo'n 39 procent van de inwoners voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Deze ontwikkeling baart het CDA zorgen.

Uit de 'Staat van Delft' blijkt dat vooral inwoners van Buitenhof en Voorhof, allochtone inwoners en 65-plussers in Delft kampen met eenzaamheid.
Als het aan het CDA ligt, wordt dit probleem op meerdere manieren aangepakt. Vorige week stelden de Christendemocraten daarom schriftelijke vragen aan het College van B en W. "Het is belangrijk dat niemand zich eenzaam voelt", legt raadslid Rob van Woudenberg uit. Allereerst voor die persoon, maar daarnaast zal een eenzaam iemand minder zorg behoeven. "Er is bijvoorbeeld vaak een verband tussen depressiviteit en eenzaamheid", voegt fractiegenoot Nick van Schaik eraan toe.

-Wat heeft eenzaamheid voor gevolgen?
Van Woudenberg: "Mensen kunnen zich angstig of verdrietig voelen, zich afvragen of het leven nog wel zin heeft. Of het gevoel hebben dat ze gevoelens niet kunnen delen.
Van Schaik: "Maatschappelijk gezien leidt het tot minder participatie, hogere ziektekosten. We denken bij eenzaamheid trouwens meestal aan ouderen, maar er zijn ook veel jongeren en kinderen eenzaam. Onder deze groep kan eenzaamheid leiden tot schooluitval en een minder sociaal leven. Tegelijkertijd schamen ze zich ervoor, dus brengen het ze niet ter sprake."
Van Woudenberg: "Vooral bij jongeren betekent eenzaamheid niet altijd 'alleen op je kamer zijn', maar ook vaak 'je verwijderd voelen van leeftijdsgenoten en de samenleving in het algemeen'."

-In hoeverre is het een probleem dat eenzame mensen zelf moeten oplossen?
Van Woudenberg: "In de huidige samenleving is het steeds meer 'ieder voor zich'. Het CDA staat voor omzien naar elkaar en gemeenschapsgevoel. Ja, we willen dat de oplossing uit de samenleving zelf komt, maar dan moeten we mensen wel wijzen op de mogelijkheden. Rotterdam wil inwoners met de pensioengerechtigde leeftijd bijvoorbeeld een informatiepakket aanbieden waarin faciliteiten staan waar ze actief kunnen blijven, of waar ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Zoiets kunnen we in Delft ook overwegen. De gemeente heeft bovendien een belangrijke signalerende rol. Daarom zou het goed zijn als het onderwerp eenzaamheid standaard aan bod komt tijdens de keukentafelgesprekken. Verder zou de gemeente met scholen in gesprek kunnen om te bespreken of zij iets met het thema eenzaamheid kunnen."

-Hoe verwachten jullie dat eenzaamheid zich in de toekomst ontwikkelt?
Van Woudenberg: "Als we niets doen wordt het probleem sowieso alleen maar groter."
Van Schaik: "Ik ben wel echt van die cijfers geschrokken. Zeker als je ziet dat steeds meer leeftijdsgenoten, die pas net van de middelbare school zijn, al met eenzaamheid kampen."
Van Woudenberg: "Laatst zag ik een man op tv wiens grootste wens was om vrienden te krijgen. Als je op tv zo'n oproep doet, ben je al alle schaamte voorbij. Mensen denken vaak dat het alleen 80-plussers zijn die dagenlang eenzaam op een kamertje tv kijken, maar ze hebben geen idee. Het gaat om enorme aantallen."