Goochelaar Kariem Ahmedin zorgde tijdens de open dag voor verrassend vermaak door tussen het publiek te lopen en hen te verbazen met zijn magische kunsten.
Goochelaar Kariem Ahmedin zorgde tijdens de open dag voor verrassend vermaak door tussen het publiek te lopen en hen te verbazen met zijn magische kunsten.

NEN maakt tijdens open dag duidelijk wat het al 100 jaar doet

Algemeen

DELFT – Zo'n 350 geïnteresseerden bezochten vorige week zaterdag de open dag van NEN aan de Vlinderweg. Zij kwamen hier heel wat te weten over dit Delftse bedrijf dat belangrijk werk verricht, maar dit vooral op de achtergrond doet.

NEN kijkt tevreden terug op een uitstekend verlopen open dag. Het hele gebouw was open gesteld en op elke verdieping was wel iets te zien, doen of beleven. Kinderen en volwassenen konden meedoen aan een quiz. Bezoekers konden proberen het verschil tussen kraan- en bronwater te proeven, maar er was ook een masterclass etiquette en omgangsvormen. "Een hele andere vorm van normen dan de normen waar wij mee werken", legt Samira Tatuhey van NEN uit. "Maar we wilden dat alle activiteiten op de open dag te linken zijn aan normen." NEN is namelijk dagelijks druk met normen.

Dat begon in 1916, met het vastleggen van de exacte lengte van klinknagels. Daarna volgden nog 31.000 andere normen. "We begonnen vooral voor de industrie. Zodat de afmetingen van een bout overal hetzelfde zouden zijn en overal zouden passen. Dan kon iedereen veel efficiënter werken." Je kunt het zo gek niet verzinnen of het staat in normen vastgelegd. Van het formaat van een A4'tje tot de eisen voor de grasmatten van het EK voetbal. Toch weet menigeen niet dat NEN het enige bedrijf is die dit in Nederland organiseert. "Normen zijn hartstikke belangrijk, maar bijna niemand weet dat ze er zijn", vervolgt Samira.

In de NEN-krant die onlangs in Delft op Zondag verscheen was onder meer aandacht voor normeringen in de evenementenbranche. Hier, en op tal van andere gebieden, valt nog heel wat vast te leggen, weten ze bij NEN. "Zo zijn we nu veel bezig met normen voor maatschappelijk verantwoord inkopen en energienormen. Het is overigens niet zo dat als een norm er eenmaal is, het proces dan klaar is. Er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen." Het werk van NEN zit er dus voorlopig nog niet op. Op naar de volgende honderd jaar!