Afbeelding

Valery van Nooijen

advertenties

De Delftse Valery van Nooijen (33) neemt met haar project #mirrortag deel aan de #VOOM 2016 Virgin Business Media Start-up Competition.

1. Waarom wilde je bij bouwkunde worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier als student tijdens mijn studie bouwkunde prachtige tijden heb gehad en gevormd ben als ontwerper. Ik vind dit een inspirerende omgeving, waar ik nog altijd graag kom om met oud-medestudenten koffie te drinken, docenten te bezoeken of te werken."

2. Wat houdt project #mirrortag in?
"Het is eigenlijk bij toeval ontstaan en speelt in op de behoefte die er vooral bij jongeren leeft om selfies te nemen. De #mirrortag is een skin of hoesje om je telefoon, waarop in spiegelbeeld de gemoedstoestand staat. Er komen verschillende collecties voor diverse doelgroepen."

3. Hoe is het dan ontstaan?
"Naast #mirrortag ontwerp ik ook sieraden in opdracht. Om de ontwerpen van kettingen aan opdrachtgevers te laten zien, maakte ik selfies voor de spiegel. Op die foto's zie je de telefoon ook. Ik bedacht me dat het goed zou zijn de telefoon als een soort watermerk met mijn naam te gebruiken, zodat iedereen kan zien van wie het ontwerp is."

4. Wat maakt je ontwerp uniek?
"Met #mirrortag laat je je selfie letterlijk spreken voor je: je 'status update' is als het ware geschreven op de achterkant van je telefoon. De #mirrortag-skins zijn van herbruikbaar vinyl gemaakt, dat je mobiel tegen krassen beschermt. Ook is er sinds kort een #mirrortag case, waarvan de afneembare achterkant als standaard gebruikt kan worden."

5. Dat is nogal wat anders dan waar je voor hebt gestudeerd...
"Dat klopt, maar ik vind ontwerpen gewoon heel leuk. Ik ben architect voor een olie- en gasbedrijf geweest, maar heb ook sieraden ontworpen. Het is allemaal leuk. Ik wil met mijn ontwerpen mensen blij maken en op termijn een lifestyle creëren."

6. Hoe wil je dat doen?
"Op dit moment ben ik bezig met het samenstellen van twee catalogi. Eén ervan noem ik happy faces en bestaat uit selfies die de gebruikers van #mirrortag hebben ingestuurd via de site www.mirror-tag.com. De andere is een travellog, waarmee ik tijdens reizen selfies maak met een spiegel die ik altijd bij me heb. Daarnaast wil ik op termijn ook mensen blij maken met mijn ontwerpen van meubels, interieurs en architectuur."
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik de campus van TU Delft bij de binnenstad betrekken. Er gebeurt hier doordeweeks zoveel moois, maar in het weekend is het uitgestorven. Ik zou de openbare ruimte hier gebruiken voor evenementen, zodat iedereen ervan kan genieten."

8. Wat houdt de #VOOM 2016 in?
"Er wordt in twee categorieën gestreden om het meest innovatieve concept: Start-Up en Grow. In totaal zijn er zo'n tienduizend aanmeldingen, waarvan er per categorie tachtig doorgaan. Na twee rondes blijven er nog veertig ideeën over. De vier winnaars krijgen 250.000 pond, waarvan 20% voor het bedrijf is en 80% wordt gebruikt voor marketing."
9. Hoe schat je je kansen in?
"Het product zal zijn werk doen, maar mensen moeten er wel van weten. Mijn video-pitch en informatie over #mirrortag staan op https://www.vmbvoom.com/pitches/mirrortag. Ook kan hier tot 23 mei op me gestemd worden. Hoe meer stemmen ik krijg, hoe groter de kans dat ik uiteindelijk voor Richard Branson mag pitchen."

10. Ga je alles alleen doen?
"Nee, ik werk graag samen en wil een platform creëren, waarin getalenteerde, creatievelingen de kans krijgen om te ontwerpen, produceren en producten onder hun eigen naam te verkopen: een omgeving om je creatieve dromen waar te maken en de wereld mooier maken."