Leerlingen van de Mariaschool in de tijd dat de broeken nog kort en scholen van hout waren.
Leerlingen van de Mariaschool in de tijd dat de broeken nog kort en scholen van hout waren.

Jaap Huisman en Wim van Zinnen halen graag mooie herinneringen op aan de mooie tijden op Mariaschool

Algemeen

DELFT – Met Jaap Huisman en Wim van Zinnen praten over hun jaren op de Mariaschool, is vermakelijk. Dat plezier hopen ze zaterdag 7 mei tijdens een reünie met zoveel generatiegenoten te beleven en herinneringen op te halen aan die goede ouwe tijd.

Door: Jesper Neeleman

De twee Delftenaren brachten hun halve jeugd door op deze Delftse basisschool Aan 't Verlaat en ze zaten jarenlang bij dezelfde kinderen in de klas. Jaap Huisman weet al hun namen en de kleinste details nog, Wim van Zinnen herinnert zich vooral de verhalen waarbij een voetbal in het spel was.
"Het is natuurlijk hartstikke leuk als je weer mensen ziet en spreekt van toen", zegt Wim van Zinnen. "Die blijven toch wel in je herinnering zitten." Als we de twee spreken zijn ze net bij één van hun voormalige juffen geweest. "Dat was in onze beleving een hele oude vrouw, maar ze bleek pas zestien jaar ouder dan ons. En ik zei vanmorgen nog steeds 'juf' tegen haar." De twee hebben al vijf voormalig en nog levende docenten getraceerd, waarvan er vier naar de reünie komen. Verder zoeken ze vooral leerlingen die er tussen 1950 en 1975 op school zaten.

Kleine school
Huisman en Van Zinnen weten nog goed dat ze in grote klassen, met kinderen uit grote katholieke gezinnen, op een kleine school zaten. "De school stond in een arbeiderswijk, maar er kwamen ook meer welgesteld kinderen uit de Balistraat en zo", vertelt Huisman. Zelf woonde hij in de Bankastraat, de familie Van Zinnen woonde in de Billitonstraat.
"Het was een hele fijne school", vervolgt Jaap Huisman. "Nooit geen gezeur of iets. Het enige waar we allemaal een trauma aan over hebben gehouden, was de schooltandarts. Dat was een beul. Hij deed alles zonder verdoving, ongelofelijk." Stukken aangenamer was het voetballen. Namens de school op schoolvoetbalkampioenschappen, of op een veldje tussen de school en de Rubberstichting. "Ik was altijd met voetbal bezig", weet Wim van Zinnen nog. Daar had ook een pater, die regelmatig missen voor de leerlingen leidde, lucht van gekregen. Hij vroeg Van Zinnen of hij mee wilde doen aan een voetbaltoernooi, speciaal voor misdienaars. Dan moest Wim van Zinnen wèl eerst een keer misdienaar zijn geweest. "Ik wist alleen helemaal niet wat ik moest doen, dus er ging tijdens die mis van alles verkeerd. Ik wilde gewoon voetballen." Huisman geeft aan dat hij geen misdienaar mocht worden. "Nee", reageert Van Zinnen, "daar moest je ook wel bepaalde kwaliteiten voor hebben."
Wel moest Jaap Huisman, net als de andere leerlingen van de Mariaschool, verplicht biechten. "Moest je dat biechthokje in, op je knietjes zitten, en dan ging het hokje dicht. Heel luguber. Dan verzon ik maar dat ik thuis een koekje uit de kast had gepakt. Moest ik twee weesgegroetjes doen. En zei nou niet dat je ondeugend tegen je moeder was geweest, want dan moest je er vijf doen. Zo leerde je vanzelf liegen."

Kameraadschap
Het mooiste van alles vonden ze toch wel het kameraadschap, samen opgroeien. "Verder gingen we natuurlijk liever niet naar school, maar je moest wel", zegt Huisman. Zijn frisse tegenzin in school blijkt ook wel uit het schoolrapport, dat hij voor deze speciale gelegenheid heeft meegenomen. Hij leest de vakken en z'n bijbehorende cijfers voor. Regelmatig komen vieren en vijven voorbij. Alleen bij 'Verzuim' en 'Vaderlandse Geschiedenis' scoorde Huisman hoger dan een 6. "Zo, jij had nog best een aardig rapport", lacht Van Zinnen. "Bij mij wisten ze in de zesde klas niet wat ze met me aanmoesten. Zeiden ze dat ik maar naar de technische school moest gaan, ook al had ik twee linkerhanden." Beide mannen kwamen uiteindelijk nog goed terecht. Wim van Zinnen werd proefvoetballer en werkt tegenwoordig voor justitie, Jaap Huisman werkt al jaren voor de provincie Zuid-Holland.

Reünie
Benieuwd naar nog meer verhalen? Kom dan naar de reünie. Deze is zaterdag 7 mei van 14.00 uur tot 18.00 uur bij Café Einstein aan de Spoorsingel. De kosten bedragen 20 euro per persoon, dit is inclusief hapjes en drankjes.
Oud-leerlingen kunnen zich aanmelden kan via de special voor de reünie aangemaakte Facebookpagina of e-mailadres jgm.huisman@pzh.nl.