Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, kijkt met volle teugen uit naar komend jaar, waarin in zijn museum tentoonstellingen over Jan Schoonhoven, Johannes Vermeer en Mojo te zien zijn. (foto: Jesper Neeleman)
Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, kijkt met volle teugen uit naar komend jaar, waarin in zijn museum tentoonstellingen over Jan Schoonhoven, Johannes Vermeer en Mojo te zien zijn. (foto: Jesper Neeleman)

'Delft heeft potentie en goud in handen'

Algemeen

DELFT – Het jaar 2016 wordt het jaar waarin Vermeer terugkeert naar Delft. 'Het Straatje' is komend voorjaar in Museum Prinsenhof te bewonderen. Maar, benadrukt Patrick van Mil, directeur van Museum Prinsenhof Delft, 2016 heeft nog veel meer moois in petto.

Zo kan begin dit jaar in Museum Prinsenhof nog worden genoten van de tentoonstelling 'Kijk, Jan Schoonhoven'. "Hier hebben we tot nu toe al veel enthousiaste reacties op gekregen", vertelt Van Mil. "We trekken hier weer ander publiek mee, meer mensen die in moderne kunst zijn geïnteresseerd. Dat horen we ook terug van andere ondernemers in de stad."

De tentoonstelling 'Vermeer komt thuis' zal, verwacht Van Mil, vanaf de opening op 25 maart veel bezoekers trekken. De belangstelling is nu al gigantisch. De landelijke en internationale media berichtten over dit schilderij en de plek waar het ooit geschilderd is: De Vlamingstraat. "Uniek dat we dit werk naar Delft kunnen te halen. Ook allerlei instellingen, ondernemers en bedrijven zijn blij dat dit gebeurt en haken aan. We gaan samen kijken hoe we het Delft van Vermeer weer tot leven kunnen brengen." Van Mil snapt wel waarom nieuws over Het Straatje en de bijbehorende tentoonstelling zo uitgebreid onder de aandacht kwam. "Nederland telt drie schilders die iedereen kent: Van Gogh, Rembrandt en Vermeer. Als daar iets nieuws over bekend wordt, zeker in het geval van Vermeer - waar we relatief weinig over weten, dan is het meteen wereldnieuws. Ja, dit is heel goed voor Delft."

Museum Prinsenhof hoopt en rekent natuurlijk op meer bezoekers en meer toeristen voor Delft. "Maar het zou geweldig zijn als mensen uit onze regio, die hier misschien al jaren niet zijn geweest, in de komst van een Vermeer aanleiding zien om weer eens naar Museum Prinsenhof komen."

Ook in de Vlamingstraat zal het wat drukker worden dan voorgaande jaren. "Het is evident dat daar nu vaker mensen komen en dat er wandelingen langs die plek leiden. Maar het is niet de bedoeling dat er bussen vol toeristen de straat in rijden. We gaan met de bewoners aldaar kijken hoe dit goed valt te reguleren zodat we de overlast zoveel mogelijk kunnen beperken."

Terug naar Museum Prinsenhof. Daar komt dus meer moois. Zoals een tentoonstelling over Mojo Concerts. "Een nog te onbekend stukje Delftse geschiedenis", vindt Van Mil, die hoopt dat ook dit onderwerp straks stadsbreed wordt opgepakt. "Mojo is iets waar we in Delft trots op mogen zijn. Destijds was Mojo heel vooruitstrevend. Allerlei aspecten rond concerten en evenementen, zoals catering en beveiling, het invliegen van artiesten en ze in heel Europa laten optreden, dat is allemaal door Mojo ontwikkeld en in de markt gezet. En het bedrijf is nog steeds wereldleider. En ook bij Mojo komt het innovatieve van Delft naar voren."

Van Mil heeft het idee dat Delft potentie, goud in handen èn een mooie toekomst heeft. "Dat gevoel is er en ik hoop dat we het in 2016 kunnen voortzetten."