Afbeelding

Tweede Food Floral Fashion haalt Parijs voor een avond naar Delft

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

Tijdens de Food Floral Fashion show liepen modellen in de prachtigste florale creaties van Pim van den Akker over de catwalk. (foto: Koos Bommelé)

DELFT - De verwachtingen waren vooraf zeer hooggespannen. Ze kwamen ook allemaal uit: de tweede Food Floral Fashion show, die vorige week vrijdag in het Prinsenhof werd gehouden, was een fantastische beleving, waarbij alle zintuigen geprikkeld werden.

Wie niet beter wist, waande zich vorige week vrijdag in Parijs, hoewel het historische karakter van het Prinsenhof zelfs in de mondiale modehoofdstad niet kan worden nagebootst. Het ene na het andere model betrad de catwalk in de meest prachtige creaties van bloemsierkunstenaar Pim van den Akker. Het bijzondere aan deze modeshow was, dat de bezoekers niet alleen visueel en auditief werden verwend, maar dat zij in het voorbijgaan van de verschillende jurken ook tongstrelende versnaperingen tot zich namen; hoewel, gastronomische kunstwerkjes van chefkok Yuri Verbeek is een betere benaming.
Om een voorbeeld te geven: Verbeek maakte bij een rok die Van den Akker vervaardigde uit vermalen lotusblad en een bijpassend berkenbasten jasje zijn eigen creatie. Hij kwam met chips van lotuswortel die op smaak gemaakt was met zout, dat onder andere gerookt en was met gedroogde en vermalen berkenbast. Zo zag het publiek niet alleen de creatie van Van den Akker, maar kon het hem ook proeven.

Doop
De avond begon voor de bezoekers in stijl met een glas Nederlandse Riesling champenoise in de Waalse Kerk en het ‘Duo des Fleurs’ van componist Léo Delibes dat werd uitgevoerd door twee Hongaarse sopranen en een harpiste. Na de ontvangst werd een Nederlandse tulp van kwekerij G-fresh gedoopt en vernoemd naar Karen Tran, een Amerikaanse collega van Van den Akker, die wereldwijde faam geniet. Zij onderstreepte het belang van Nederland in het internationale florale circuit. “Dit is mijn grootste droom. Ik zie Nederland als het belangrijkste orgaan in de bloemenwereld en voel met ontzettend vereerd dat hier een tulp naar mij vernoemd wordt. Ik vind het fantastisch dat hier zo’n prachtige evenement wordt georganiseerd.”
Na de doop was het tijd voor de climax van de avond: de modeshow werd bekeken door enkele modellen gehuld in prachtige jurken van ontwerper Aziz Bekkaoui. De ervaring van de show was overweldigend; de bijpassende gerechtjes zorgden voor een vierde dimensie. Na een collectie van elf prachtige kunstobjecten die gemaakt waren uit organische materialen, vormde een Delfts Blauwe jurk het spectaculaire slotstuk van een buitengewone modeshow.

Mooie combinatie
Na afloop was er dan ook louter lof voor de drie creatieve geesten. “Ik heb van de avond genoten. Ik vond de combinatie tussen mode, bloemen, gastronomie en muziek vooraf erg spannend”, blikt burgemeester Verkerk terug. “De heren zijn erin geslaagd er een mooie avond van te maken. Het leuke eraan vind ik dat op deze manier de band tussen Delft en de directe omgeving, het Westland, wordt geaccentueerd. Daarbij denk ik dat de heren iets hebben neergezet dat uniek is op de wereld. De jurken waren prachtig, de hapjes pasten er goed bij en ook het decor was prachtig.”
Ook mode-ontwerper Aziz Bekkaoui, één van de creatievelingen achter de show, kon zijn geluk niet op. “Yuri en Pim hebben mij erbij gevraagd en het klikte meteen erg goed. Ik heb genoten van de flow waarin we terecht kwamen. Ik heb inmiddels al zo’n honderd modeshows meegemaakt, maar deze was uniek. Normaal gaat het erom wat iets kost en of je er bijvoorbeeld mee kunt fietsen. Dit is totaal anders, maar o zo mooi. Van tevoren heb je in je hoofd hoe het moet gaan en als dat dan allemaal samenkomt, geeft dat zoveel energie.”
Verbeek kijkt terug op een geslaagde avond. “Pas de dag erna, toen ik de beelden terugzag, kon ik er echt van genieten. Op de avond zelf ben je nog veel te druk bezig met van alles. Het leuke is dat het zaterdag bij de tentoonstelling ook ontzettend druk was. Achteraf waren de commentaren alleen maar lovend en voor nu is het afwachten wat er verder uit zal vloeien, maar dat dit een gevolg krijgt is wel zeker.”
Ook Pim van den Akker kreeg op het moment van de show weinig mee. “Maar ook achter de coulissen, waar ik het laatste momentwerk moest doen, was het een hele belevenis. De avond was helemaal fantastisch en de sfeer en beleving waren zoals we van tevoren hadden uitgedacht. Nu is het tijd om alle foto’s die genomen zijn bij elkaar te halen, reacties te inventariseren en natuurlijk onze sponsors te bedanken, want zonder hen was dit nooit mogelijk geweest.” Zie voor meer foto’s www.delftopzondag.nl/fotoalbum. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12