Afbeelding

Derde editie Oorlog en Verzet in Prinsenstad 1940-1945 bevat vele nieuwe feiten

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 21 |

Bijschrift: Joop W. de Blij toont de derde versie van zijn levenswerk Oorlog en Verzet in de Prinsenstad 1940-1945 (foto: Mariska van Vondelen)

DELFT – Delftenaar Joop W. de Blij heeft zijn levenswerk voltooid. Zijn boek Oorlog en Verzet in Prinsenstad 1940-1945 is met de derde herziene editie van het lijvige naslagwerk over Delft tijdens de oorlogsdagen, die deze maand uitkomt, klaar. Maar wat is voltooid? Wie nog materiaal heeft wordt vooral verzocht dit naar De Blij te sturen. Wie weet publiceert De Blij dan ooit nog eens een vierde editie.
In 2005 publiceerde geboren en getogen Delftenaar Joop W. de Blij (65) de eerste editie van zijn boek Oorlog en Verzet in de Prinsenstad 1940-1945. Jaren van onderzoek gingen vooraf aan het samenstellen van dit overzichtsboek. Samen met zijn vrouw Ria (66) verzamelde hij een enorme hoeveelheid informatie die van onschatbare waarde is voor de geschiedschrijving van Delft. Vele uren bracht het echtpaar door in het Gemeentearchief van Delft. Zo las Ria alle kranten, die op fiches staan, van 1939 tot en met 1955. Een monikkenwerk, waar ze veel plezier aan beleefde omdat zij hierdoor een goed beeld kreeg van het Delftse in die jaren. Artikelen die informatie bevatte voor het boek, kopieerde ze en Joop kon zo aan de slag met het rangschikken en toepassen van het onderzoek bij de vele interviews die hij afnam van vele Delftenaren waaronder belangrijke verzetsmensen en mensen van de Binnenlandse Strijdkrachten. “Prachtige verhalen heb ik gehoord en opgetekend. Velen van de geïnterviewden zijn inmiddels overleden,” vertelt Joop. Had hij dit project niet aangepakt, dan zouden deze verhalen zijn verdwenen.
De eerste editie was al snel uitverkocht en algauw volgde een tweede. Het boek bracht een hoos aan reacties teweeg. Joop ontving zoveel nieuwe informatie dat hij al snel overwoog om een derde editie van zijn boek te maken. Een bijzonder periode van zeven jaren volgde waarin hij nog meer informatie kon toevoegen aan zijn levenswerk. De verhalen waren te mooi om in een la te laten liggen. En weer gingen Joop en zijn vrouw op pad. Dit heeft geresulteerd in een geheel herziene versie van het boek. “Veel nieuwe foto’s van bijvoorbeeld de betonnen wegversperring op de A13 en nieuwe aanvullende feiten bij bestaande verhalen leverde dat op.” Het boek heeft een iets handzamer formaat gekregen dan de eerste versie en van 330 pagina’s is het uitgegroeid tot 675 pagina’s. Het boek wordt in gelimiteerde en genummerde versie uitgegeven. In totaal 100 stuks, waar al 35 exemplaren van zijn besteld.
Ondanks dat Joop de Blij eigenlijk denkt dat hij nu een compleet werk aflevert, blijft hij open staan voor nieuwe verhalen over de oorlog. Dus wie nog authentieke documenten en foto’s heeft, wordt vriendelijk verzocht dit met hem te delen. Inmiddels is zijn eigen archief zo groot geworden dat hij heeft besloten dit te zijner tijd te deponeren bij het Gemeente Archief.
Het boek Oorlog en Verzet in de Prinsenstad 1940-1945 is te bestellen via deblijvuijk@ziggo.nl.
(MvV)
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!