Belangen behartigen met een groene wijk als uitgangspunt

Algemeen

Doke Leurs is voorzitter van de Belangenvereniging Voorhof II West, een club die zich vooral inzet om het groene karakter van de wijk te behouden.

DELFT – De bewoners van de wijk Voorhof genieten van hun groene woonomgeving. Ze willen graag dat het groene karakter behouden blijft. Onder andere hierom is 25 jaar geleden de Belangenvereniging Voorhof II West opgericht.

Voorhof is een grote wijk. Voor de belangen van alle bewoners hiervan is er een overkoepelende belangenvereniging. Maar er zijn ook belangenverenigingen voor delen van de wijk, waar Voorhof II West er één van is. Deze club is er voor het gebied tussen de Martinus Nijhofflaan en de Kruithuisweg, tussen de Provincialeweg en de Voorhofdreef. De belangenvereniging staat nu zo’n drie jaar onder voorzitterschap van Doke Leurs, die overigens al vanaf het begin lid is. In totaal zijn er zo'n 400 leden. “Het is een vereniging met betrokken leden”, zegt Leurs. “De Algemene Ledenvergadering wordt altijd erg goed bezocht.” 

De vereniging staat veel in contact met de Gemeente Delft. Om de belangen van de bewoners te behartigen als er bijvoorbeeld nieuwbouwplannen zijn of als er een herstructurering van een bepaalde verkeersroute op stapel staat. “Wij werken met een aantal vaste standpunten, die altijd de basis vormen van ons oordeel over een bepaald plan”, vertelt Leurs. “Onlangs zijn de plannen bekend gemaakt voor de herontwikkeling van de Albert Heijn-locatie aan de Martinus Nijhofflaan. Daarover gaan we onze mening geven tijdens de diverse informatierondes.”

J.C. Bloem-parkje
De algemene standpunten van de Belangenvereniging Voorhof II West hebben bijna allemaal met het groen in de wijk te maken: Het groen in de wijk moet behouden blijven. Dus geen verdichting van de bebouwing, de wijk is al zeer dichtbebouwd. De balans tussen bebouwing en groen is nu redelijk. Dat mag niet worden verstoord, want het groen bepaalt in hoge mate de leefbaarheid van de wijk; Noodzakelijke houtkap moet worden gecompenseerd met herbeplanting. Geen toename van verkeersdrukte en parkeerproblemen. “Het voorbeeld van de Zonnehof kan goed duidelijk maken wat we hier mee bedoelen”, gaat Leurs verder. “Dat was een IPSE-gebouw aan de Roland Holstlaan dat afgebroken moest worden. Wat ons betreft had het gebouw best hergebruikt kunnen worden. Toch is besloten voor nieuwbouw op deze locatie. Wij zijn samen met de buurtbewoners ons best aan het doen om het groen te behouden. Hetzelfde speelde met de Koninkrijkszaal aan de Slauerhofflaan. Op die plaats staat nu een nieuw gebouw, maar mede dankzij onze inzet is het groen rondom behouden gebleven.” 

De Voorhofdreef is een belangrijke verkeersader in de wijk. In de toekomst wordt deze weg versmald, op het moment dat de Martinus Nijhofflaan een aansluiting heeft gekregen op de Provincialeweg. Van de Gemeente hebben we begrepen dat dit zo rond 2012 of 2013 gerealiseerd moet zijn”, zegt Leurs. “Hierbij worden de rijbanen van de Voorhofdreef versmald, terwijl de twee fietspaden allebei tweerichtingsverkeer krijgen. Daar hebben we nu al best wat zorgen om. Het zijn drukke fietspaden en de verandering zou best gevaarlijke situaties op kunnen leveren. Op andere plaatsen in de stad zijn daar genoeg voorbeelden van te zien. We denken daar nu al over na.” 

De aankondiging van de Gemeente om langs de Voorhofdreef een parkje aan te leggen moet bij de ‘groene’ Belangenvereniging Voorhof II West wel enig enthousiasme teweeg gebracht hebben. “Het plan voor een J.C. Bloem-parkje is inderdaad heel mooi, het wordt helaas alleen steeds vager”, zegt Leurs hierover. “Het blijkt nu een zogenaamd ‘wensproject’ van de Gemeente te zijn, de plannen zijn dus nog allerminst vastomlijnd.” 

Op het moment dat dit plan wel concreet wordt, is er geen ontkomen aan. Ook het J.C. Bloem-parkje zal door de vereniging van betrokken buurtbewoners naar hun eigen specifieke maatstaven worden beoordeeld.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12