Afbeelding

Delftse verzorgingshuizen worden wooncomplexen voor senioren

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 22 |

Jos Bleijenberg van de Raad van Bestuur van Pieter van Foreest heeft een oplossing voor het verdwijnen van verzorgingshuiszorg.

DELFT – Delftse verzorgingshuizen zullen niet verdwijnen, maar krijgen een andere opzet. De huidige locaties worden in de toekomst verhuurd, Pieter van Foreest levert er de lichte zorg en diensten.


Dat zegt Jos Bleijenberg van de Raad van Bestuur van Pieter van Foreest. In Delft en de rest van het land ontstond onrust toen de overheid bekendmaakte de ABWZ-geldkraan voor lichte zorg in verzorgingshuizen dicht te draaien. Verpleeghuiszorg zou nog wèl worden bekostigd. Daardoor zou het voor Pieter van Foreest onmogelijk zijn de verzorgingshuizen open te houden.
Vorig jaar maakte Pieter van Foreest bekend de verzorgingshuizen Stefanna en Monica te moeten sluiten. “Omdat dit hele oude verzorgingshuizen zijn”, legt Bleijenberg uit. Voor de andere locaties lijkt nu toch een oplossing te zijn. Die kunnen blijven bestaan, zegt Bleijenberg, al is het niet in de huidige vorm. De huidige verzorgingshuizen moeten in de toekomst wooncomplexen voor senioren worden, die ‘gewoon’ worden gehuurd van wooncorporaties of van Pieter van Foreest. Laatstgenoemde kan hier lichte zorg leveren. Dit wooncomplexen worden ‘Zorghuis 2020’ genoemd.

Meest geschikt
De regelgeving voor het toewijzingsbeleid van deze woningen zal, om dit van de grond te krijgen, echter moeten veranderen. Daarvoor is de Gemeente Delft nodig. “Als de Gemeente daaraan meewerkt dan kunnen wij Delfshove nog een tijdje in de lucht houden”, denkt Bleijenberg. Wooncorporaties Vestia en Vidomes zijn volgens hem positief over de plannen.


Als ouderen graag in zo’n nieuw type zorghuis willen wonen, kunnen ze kiezen uit een ruimere en duurdere aanleunwoning van zo’n 50 tot 60 vierkante meter of een kleinere kamer van 25 vierkante meter in het verzorgingshuis. “In beide gevallen kunnen wij de zorg thuis leveren”, zegt Bleijenberg. “Dan krijg je dus niet het verzorgingshuis zoals we dat nu kennen.” Woningen worden gehuurd, met Pieter van Foreest worden afspraken gemaakt over dienstverlening en zorg. Een gezamenlijke ontmoetingsruimte en restaurant behoren volgens Bleijenberg tot de mogelijkheden.


Net als voor de rest van Nederland zal hier in de toekomst goed worden gekeken naar welke zorg echt nodig is en wat de omgeving kan doen. Bleijenberg heeft de afgelopen tijd door alle ophef wel gemerkt dat er behoefte is aan wooncomplexen waar senioren samen van hun oude dag kunnen genieten. Met de vergrijzing op komst, die in Delft rond het jaar 2020 in gaat zetten, stelt hij dat Pieter van Foreest en de woningcorporaties tegemoet kunnen komen aan een vraag die er is.
Door de sluiting van Stefanna en de naderende vergrijzing zullen in Delft meer plekken voor verpleeghuiszorg moeten worden gecreëerd. Dit kan volgens Bleijenberg het beste op de locaties van woonzorgcentrum Abtswoude en Die Buytenweye, wat al deels een verpleeghuis is. Zo kunnen ook deze tehuizen blijven voortbestaan. “De opgave is nu om samen met de wooncorporaties te kijken welke complexen we hebben en welke makkelijk geschikt te maken zijn voor het nieuwe Zorghuis 2020. Delfshove en de Lindenhof liggen het meest voor de hand. Als blijkt dat niemand in de kleinere kamers van Delfshove wil wonen, dan is het voor ons niet mogelijk dit deel open te houden. Maar als er wel behoefte is, kan ’t nog wel een tijdje doorgaan. Het zou bovendien gebruikt kunnen worden voor tijdelijke opvang van ouderen.”
Jos Bleijenberg benadrukt dat Pieter van Foreest geen ouderen op straat gaat zetten. “We blijven zorgen voor de mensen die hun in Delftse verzorgingshuizen zitten. Er komt alleen geen nieuwe aanwas bij.” Niet omdat Pieter van Foreest ouderen weigert. “Verzorgingshuiszorg wordt niet meer geïndiceerd.”

Krimpen
De  zorginstelling ontkomt er niet aan om de komende jaren flink in te krimpen. De komende drie jaar lopen de inkomsten met 25 tot 28 miljoen euro terug. De organisatie wordt daarom kleiner. Een deel wordt opgelost door natuurlijk verloop. De zorginstelling wil de periode van krimp zonder gedwongen ontslagen doorkomen. “We weten dit al even, hebben de voordeur even dichtgezet en sommigen gaan met pensioen”, weet Bleijenberg. De rest van het personeel krijgt werkgarantie, maar geen baangarantie. “Daarbij zeggen we dat we niet weten waar het bed staat van degene die moet worden verzorgd; dat kan ook drie hoog achter zijn. Maar handen aan het bed blijven nodig, dus er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.” Voor de facilitaire diensten en ondersteunend personeel is de toekomst minder zeker. “Ik span me voor hen in, maar hoe verder medewerkers van het bed staan, hoe moeilijker het is vervangend werk te vinden. Wat nu door drie man wordt gedaan, wordt straks door twee man gedaan.” Bleijenberg verwacht dat een vacaturestop en natuurlijk verloop zullen helpen. “We willen geen proces van gedwongen ontslagen. Verder proberen we een sprong te maken naar 2020; dan zijn vanwege de vergrijzing weer meer mensen nodig in de zorg.”


Wat gebeurt waar?

Woonzorgcentrum Monica: sluiting binnen 3 tot 4 jaar
Woonzorgcentrum Stefanna (deels verpleeghuis): sluiting binnen 3 tot 4 jaar
Woonzorgcentrum Abtswoude: wordt mogelijk verpleeghuislocatie
Woonzorgcentrum Lindenhof: wordt waarschijnlijk nieuw type Zorghuis 2020
Woonzorgcentrum Delfshove: wordt waarschijnlijk nieuw type Zorghuis 2020
Woonzorgcentrum Buytenweye (deels verpleeghuis): wordt verpleeghuis
Verpleeghuis De Bieslandhof: wordt verkleind


 

Pieter van Foreest hoopt op medewerking van Gemeente

DELFT – Jos Bleijenberg benadrukt dat het belangrijk is dat het stadsbestuur de regels rond woningtoewijzing wil aanpassen. Pieter van Foreest en de woningcorporaties doen daarom een dringend beroep op de Gemeente Delft. “De Gemeente Delft wordt vanaf 2015 verantwoordelijk voor ouderenzorg. Dit vraagt ook om aanpassing van bestaande regels”, aldus Bleijenberg.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12