Tim Steenks en Rick den Toom Delftse beach soccer-internationals

Tim Steenks (links) en Rody Warnaar in actie tijdens het (via penalty's gewonnen) duel met AE Beachboys. (foto's: Sander de Hollander)

DELFT – In Delft kunnen ze heel aardig op zand voetballen. Of beter: zandvoetballers van DVV Delft behalen achter elkaar successen in wat officieel en in goed Nederlands beach soccer heet.

Je hebt dus veldvoetbal, zaalvoetbal en zandvoetbal. Bij DVV Delft doen ze het allemaal, maar vooral veld- en zandvoetbal. Met dat beach soccer begonnen ze een paar jaar geleden, bij Café De Oude Jan. Daar organiseerde Leo Quack een Voetvolleytoernooi. Tim Steenks vormde daar met Marcel Karlas een ijzersterk duo. En Rick den Toom kon er ook wat van. Dat Voetvolleytoernooi kreeg een vervolg op de Markt. Daar won DVV Delft, in het hartje van Delft, het Beach Soccer Toernooi, onder meer tot groot verdriet van het DHC-team dat duidelijk op méér had gerekend. Winnaar DVV Delft mocht meedoen aan het finale toernooi op de Dam, in hartje Amsterdam. En ook dát toernooi werd gewonnen. "En zo zijn we in de Super League van Beach Soccer Holland terecht gekomen", weet Rick den Toom. Hij, Tim Steenks en de andere DVV Delft-zandhappers schopten het in hun eerste jaar op dat bepaald niet kinderachtige niveau tot een derde plaats. "Het is gewoon heel knap dat we in ons eerste jaar in de Superleague derde zijn geworden", zegt Steenks. 

-Wat is er nou zo leuk aan dat beach soccer?
Steenks: "Het gaat heel snel. Wij hebben, als DVV Delft, een vrij technische ploeg. Wij kunnen goed uit de voeten op het zand. Nee, dribbelen gaat niet op dat mulle zand. Je moet het echt van de techniek hebben. De bal hoog spelen en gelijk schieten, als het kan. Wij kunnen dat aardig. Nee, combineren, dat gaat ook niet. Dat is niet te doen, in dat mulle zand". 

Den Toom: "Het is natuurlijk een heel ander spelletje dan veldvoetbal. Het is dus wel even omschakelen. Maar het is leuk en spectaculair, met een hoop leuke acties, omhalen en dat soort dingen. Het is een leuk spelletje voor technische voetballers. Je moet de bal voornamelijk door de lucht spelen. Dribbelen en combineren is heel lastig. Je struikelt eerder over de bal dan dat je een tegenstander voorbij gaat". 

-Beach soccer is leuker om te doen dan om naar te kijken. Mee eens?
Steenks: "Ik vind van wel, ja. Maar ik vind sowieso alle spelletjes die met voetbal te maken hebben veel leuker om zelf te doen dan om ernaar te kijken".
Den Toom: "Ehhh, ja. Dat zou wel kunnen kloppen, ja. Het ziet er af toe best rommelig uit. De bal rolt niet zoals je dat zou willen. Maar je ziet wèl veel spectaculaire acties". 

-Waarom ben jij er zo goed in?
Den Toom: "Ik denk dat ik wel een technische speler ben. Beach soccer is een spelletje voor technische voetballers". 

Steenks: "Dit spelletje is vooral geschikt voor technische spelers. Het is een combinatie van heel hard werken en techniek. En dat hebben wij als DVV Delft-team". 

Ook daarover zijn Den Toom en Steenks (beiden 28; ze voetballen al sinds hun zesde samen) het roerend eens: beach soccer doet een flinke aanslag op de conditie. "Het is veel zwaarder dan veldvoetbal", zucht Steenks. "Daarom duren de wedstrijdjes ook maar twee keer twaalf minuten". En Den Toom zucht vrolijk mee: "Het is conditioneel vrij pittig. Als je in dat mulle zand een paar sprintjes hebt getrokken merk je dat wel. We wisselen ook om de drie, vier minuten door, dan gaat het wel. Dat doorwisselen moet wel, anders trek je het niet". En: "Als een wedstrijdje er opzit, ben je wel aardig klaar".

'DAT BEACH SOCCER IS EEN LEUKE AFWISSELING'
Jazeker, ze trainen voor dat beach soccer. Steenks: "We spelen onze wedstrijden op zondag, in Scheveningen. Als DVV Delft gaan we elke donderdagavond naar Scheveningen om er te trainen. We zijn dan meestal met een mannetje of twaalf". 

-Veld- en zaalvoetbal bijten elkaar nogal, zo leert de praktijk, zeker voor voetballers die op een behoorlijk (veld-)niveau spelen. Hoe zit dat met veld- en zandvoetbal?
Steenks: "Het is juist hartstikke mooi, zo tussen twee seizoenen veldvoetbal door, om in vorm te blijven. En dan helemaal als het lekker gaat met dat beach soccer. Ze zeggen dat je met beach soccer minder blessures oploopt dan in de zaal. Heeft met de ondergrond te maken, dat mulle zand geeft veel meer mee". 

Den Toom: :"Het beach soccer begint precies als het veldseizoen is afgelopen. Het is een ideale manier om in conditie te blijven. Ik weet wel, vorig jaar, dat ik nog nooit zo fit met de voorbereiding op een veldseizoen begonnen ben". 

-Is dat óók ideaal: twaalf maanden per jaar voetballen?
Den Toom: "Ik moet zeggen dat ik er aan het eind van een veldseizoen meestal wel een beetje klaar mee ben, met dat verplichte trainen en zo. Dat beach soccer is een leuke afwisseling. En dat is wel zo: als het om sporten gaat, ben ik niet iemand die graag stil zit". 

Steenks: "Ik wil elke dag wel voetballen. Ik ben gewoon erg gek op voetbal. Dat beach soccer is hartstikke mooi tussen twee veldseizoenen door". 

DVV Delft, dat mag intussen wel duidelijk zijn, heeft een goed en succesrijk beach soccer-team. En daarin zijn Rick den Toom en Tim Steenks de organisator van Holland Beach Soccer (de tegenhanger van de KNVB-beach soccertak, met de welbekende Niels Kokmeijer als Bondscoach) zó opgevallen dat ze deel uitmaken van het Nederlands Beachsoccer-team. Waarvan er dus twee zijn, voor een goed begrip. Als heuse internationals maakten Den Toom en Steenks al een toernooi met het Nederlands Beachsoccer-team in Italië mee. Daar is beach soccer behoorlijk populair. Den Toom: "Toen we tegen Italië speelden, waren er toch zo'n 3000 toeschouwers. En bij Italië speelden oud-Serie A-spelers als Di Canio en Delvecchio mee". 

Afgelopen vrijdag is het Nederlands team, opnieuw met Den Toom en Steenks, naar Italië afgereisd om daar een toernooi af te werken met Montenegro, Senegal en Italië. Steenks: "Er wordt geloot tegen wie we de eerste dag, zaterdag, moeten spelen. Op zondag spelen dan de winnaars tegen elkaar en de verliezers". 

-Dat is toch wat, hè, dat jullie zo maar internationals zijn?
Steenks: "Het is hartstikke gaaf om dit mee te mogen maken. Ik had nooit gedacht dat dit nog een keer zou kunnen gebeuren". 

Den Toom: "Nou ja, zó bekend is beach soccer nou ook nog weer niet. Maar in Italië leeft het wèl. Daar komen de mensen naar je toe, geven je een handje, maken een fotootje. Daar voel je je wel echt een international". Daarbij komt: "Ik had geen vakantie in de planning dit jaar, dus dit komt hartstikke mooi uit". 

Vrijdag vliegen naar Italië, zaterdag en zondag wedstrijden spelen, maandag terug vliegen, dat wordt dus wat met de eerste training bij DVV Delft voor het nieuwe seizoen, op maandag. "Dat gaan we dus niet redden", weet Den Toom al zeker. "De eerste training moeten we maar even overslaan". Denk echter niet dat een zekere onverschilligheid zich van de beide internationals heeft meester gemaakt. Of dat het ze lichtelijk naar de bol is gestegen. "Ik heb zeker zin in het nieuwe veldseizoen", verzekert Den Toom. "We zijn gepromoveerd, we spelen in de tweede klas, we hebben een nieuwe trainer, we hebben een paar nieuwe spelers, van de oude groep is alleen Oscar Laguna Burgos gestopt, ja , het is een mooie uitdaging". En ook Steenks kan bijna niet wachten: "Ik heb er onwijs veel zin in. Nieuwe spelers, een nieuwe trainer, de tweede klas en dus een stapje hoger voor de club, ja, ik heb er zin in".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1