De Schieweg is vernieuwd en bezoekers hebben geen kano of amfibievoertuig meer nodig

Algemeen

Geen amfibievoertuig, maar een eeuwenoude stoomwals reed vorige week vrijdag over de Schieweg om de vernieuwde straat te openen.

DELFT – Vroeger, niet lang geleden, was het een zooitje op de Schieweg. Nu is de belangrijke verkeersader in het gebied Schieoevers helemaal vernieuwd. Vorige week vrijdag was de officiële opening.“Vele wegen leiden naar Rome. De Schieweg kwam in de tijd van de Romeinen al voor. Althans, zo heeft ‘ie er een tijd uitgezien”, merkte Makro-directeur en Bedrijven Kring Schieoevers-voorzitter Mart Joosten op in zijn toespraak.

Als het flink regende, veranderde de straat volgens hem in een ‘geasfalteerde zandweg’. “Je kon er kanoën, of anders moest je met een amfibievoertuig door de straat rijden”, grapte hij. “Maar nú is het een goede en representatieve weg.” Dat waren alle aanwezige ondernemers uit dit gebied met hem eens. 

De afgelopen negen maanden werden de aankleding van de weg, de beplanting en de fietspaden aangepast. De regelmatig optredende wateroverlast werd aangepakt door de kolken en de bijbehorende aansluitingen te vernieuwen. Verder werden ook de kruisingen met vele zijwegen verbeterd. De aanpak van de Schieweg was een eerste stap in het kader van de kwaliteitsimpuls van de herontwikkeling van bedrijventerrein Schieoevers Zuid. Dat moet volgens de plannen 'een dynamisch en intensief gebruikt bedrijventerrein' worden. De Gemeente werkt hierin nauw samen met de Bedrijvenkring Kring Schieoevers (BKS). De Provincie Zuid-Holland maakte op haar beurt de financiering mogelijk. Mart Joosten was bijzonder te spreken over die samenwerking met andere partijen, zoals de Gemeente en de Provincie. “Het is mijn wens om op dezelfde positieve en constructieve wijze een passend bestemmingsplan te maken zodat nog meer ondernemers zich in dit gebied vestigen. Zo kunnen we leegstand en verpaupering voorkomen.” 

Daar kan Ingrid de Bondt, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, zich helemaal in vinden. “We zien vaak een tendens dat er een goed en nieuw bedrijventerrein wordt geopend en dat bedrijven er uiteindelijk wegtrekken. We moeten daarom kijken dat we niet te makkelijk nieuwe kantoren bouwen en dat we de bestaande bedrijventerreinen slechter laten worden.” Je kunt dus beter een bestaand bedrijventerrein een opknapbeurt geven, in plaats van nieuwe bedrijventerreinen uit de grond stampen, was de strekking van haar verhaal. En dat is precies wat aan de Schieweg is gebeurd. 

Wethouder Pieter Guldemond is erg tevreden met het eindresultaat. “De plaatjes worden vooraf vaak mooier voorgesteld dan de realiteit, met een blauwe lucht en bloeiende bomen.” Dat is aan de Schieweg níet het geval, benadrukte hij. De straat is even mooi geworden als de artist impressions vooraf beloofden. “En de zon schijnt en de bomen bloeien.” 

Guldemond vindt het ‘fijn’ dat de herinrichting van de straat zo goed gelukt is. “Want de Schieweg is één van de belangrijkste verkeersaders van Schieoevers. De aanpak van de weg is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van dit gebied.” Wat Guldemond betreft is de klus nog niet geklaard. “Er is nog veel verbetering mogelijk.”
Vooralsnog heerst echter vooral vreugde om de vernieuwde en watervrije Schieweg. Iedereen kon de afgelopen weken al ervaren hoe de weg is verbeterd. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12