Stilte, de voorzitter spreekt

Algemeen

DELFT – Wekelijks vult de voorzitter van een Delftse Sportvereniging de column ‘Stilte, de voorzitter spreekt’. Deze week is dat Freek Reinders, voorzitter van de roeivereniging De Delftsche Sport.

"Eindelijk kunnen de boten weer het water in. Na een periode met veel ijs op de Schie zie je ze weer verschijnen: de ranke roeiboten, skiffjes, tweetjes, viertjes en achten, van De Delftsche Sport (of kortweg DDS). Het ziet er in de winter misschien koud uit, zo met de blote handen aan de riemen en in die dunne truitjes, maar ik kan je verzekeren: in de roeiboot ben je zó warm en is het genieten, buiten op het water. Dus we roeien in principe het hele jaar door – tenzij er ijs ligt natuurlijk. DDS is een bloeiende burgerroeivereniging met zo’n 385 leden en ruim 65 boten. We zitten in een prachtig monumentaal pand, de Huybrechtstoren, aan het Rijn-Schiekanaal in hartje Delft. Elke zaterdag- en zondagochtend en op de zomeravonden is het een gezellige drukte op het vlot aan het Oostplantsoen. Boten worden in en uit de loodsen gedragen, mensen helpen elkaar een handje, instructeurs zijn bezig met jeugd of volwassenen. Wedstrijdploegjes en recreanten, alles loopt door elkaar. En na het roeien is het bijpraten met een kop koffie of thee in de barruimte of op het terras buiten. Of je nou voor de competitie gaat of liever toertochten maakt, bij DDS krijg je alle ruimte en faciliteiten. Met bredere boten die wat meer balans geven tot het slankere, superlichte wedstrijdmateriaal. Je kunt op elke leeftijd beginnen. Bij DDS kun je vanaf je 11de lid worden en blijven roeien tot na je 80ste. We hebben ook instroom van mensen die elders al roei-ervaring hebben opgedaan. Iedereen vindt aansluiting op zijn of haar niveau. 

Sportief gezien gaat het ook goed met DDS; de laatste jaren worden onze junioren regelmatig uitgekozen voor de nationale selecties en verdienen daarmee een uitzending naar internationale wedstrijden. Daar trainen ze keihard voor, tot wel acht keer in de week onder begeleiding van een stel geweldige coaches. Ook de volwassenen doen het goed op de veteranenwedstrijden; al jaren roeit er een dames acht mee met de top van Nederland. 

Verder is DDS gewoon een gezellige en supersociale vereniging waar mensen elkaar helpen, bijvoorbeeld bij de instructie van de jeugd en het coachen van wedstrijdteams. Bij het onderhoud van de vloot en het gebouw of het organiseren van evenementen, zoals de onderlinge wedstrijden of toertochtjes het Westland in. Op DDS wordt alles gedaan door vrijwilligers. Dat betekent een hoop gezelligheid en saamhorigheid, en ook dat er verwacht wordt dat je zelf een steentje bijdraagt. Gelukkig is er alle ruimte om iets te doen wat je leuk vindt, of waar je goed in bent.”

Freek Reinders

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12