Ard Korporaal en Joost Preuninger nieuw trainersduo bij Fortuna

Algemeen

Ard Korporaal wordt één van de twee nieuwe generaals bij Fortuna.

DELFT – Een nieuwigheid in de Korfbal League? Waarschijnlijk wel, volgend seizoen heeft Fortuna een trainersduo op de bank zitten bij het vlaggenschip, als opvolgers van de vertrekkende trainer Wouter Blok. Voormalig topspeler Joost Preuninger is na een paar jaar rust terug op het oude nest. Hij gaat samen met Ard Korporaal de training en begeleiding verzorgen. Een jong koppel, Ard is 34 en Joost 31 jaar.

Fortuna kiest met deze stap duidelijk voor jong en enthousiast. En voor mensen die de club van jongs af aan kennen. Joost Preuninger stopte als speler op zijn hoogtepunt, Ard Korporaal haalde het eerste team niet, maar hij maakte wel furore als trainer bij Excelsior en op dit moment bij stadgenoot DES. Die vereniging is sterk opgebloeid, werd vorig jaar al veldkampioen en miste de zaaltitel nipt. Dit seizoen gaat men voor de dubbel met promotie naar de eerste klasse. Door zijn overstap naar Fortuna promoveert Korporaal echter nog veel sneller, hij gaat naar de Korfbal League. En hij volgt ook nog zijn vader, Theo Korporaal, op die in de jaren zeventig van de vorige eeuw ook al trainer bij Fortuna was en ook toen op het hoogste niveau acteerde. “Ik heb het prima naar mijn zin bij DES, ik hoefde er echt niet weg. Clubs belden mij echter, waaronder Fortuna. We hebben gesproken over de toekomst en de Technische Commissie kwam ook met Joost als medetrainer. Ik heb ook met Joost gepraat, we kenden elkaar natuurlijk al van vroeger, heb zelfs nog even met hem samen gespeeld. Kijk, je hebt acht spelers en speelsters in een eerste team, en evenveel in een tweede. Twee paar ogen zien meer dan één, je kunt met zijn tweeën iedere speler meer aandacht geven. Joost en ik vullen elkaar ook goed aan, denken hetzelfde over korfbal, en daarom gaan we het zo doen. De Fortunahal moet vol publiek, er moet spektakel zijn. Nee, er is geen baas, we doen het samen. Al moeten we nog wel even kijken hoe dat met de wissels tijdens wedstrijden gaat. Het is een hele stap voor mij, van de eerste klas (DES wordt immers kampioen) naar de Korfbal League. Maar kijk eens bij het voetbal. Jonge trainers als Pieter Huistra en John van den Brom die nog geen ervaring hadden op het hoogste niveau doen het met FC Groningen en ADO Den Haag geweldig goed. Je moet jezelf bewijzen, dus ben je gedreven. Dat scheelt, bij ervaren trainers wordt het toch wat meer de automatische piloot”. 

Korporaal belooft geen spelers van DES mee te nemen naar Fortuna: “Nee, dat ben ik niet van plan. Er zijn er best een paar die dat niveau ooit zouden kunnen halen, maar dat moeten ze helemaal zelf beslissen”.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12