Afbeelding

De Hooikade en Scheepmakerij; bruisend middelpunt van het Varend Corso

Algemeen

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

DELFT - De Hooikade en de Scheepmakerij worden, evenals in voorgaande jaren, het bruisend middelpunt van de zeventiende editie van het Varend Corso. Voordat de eerste spa in de grond ging voor de realisatie van de Spoorzone, voer de varende bloemenzee via de Buitenwatersloot en de Westvest naar de Oostsingel.

Toen die route werd afgesloten koos de Westlandse organisatie, na overleg met de Delftse collega’s, voor een route waarbij de heen- en de terugweg dezelfde waren. Daarbij legde de vloot bovendien aan aan de Hooikade en de Scheepmakerij voor een vlootschouw.
“We hadden een stille hoop dat een evenementenorganisator de handschoen zou oppakken en op de kade voor de tienduizenden bezoekers activiteiten zou organiseren”, zegt Henriëtte Welle Donker, die samen met Edith Vasbinder, Betty Koene en Youp Soulman jaarlijks voor gezellig evenementen voor de tienduizenden bezoekers zorgt. “Als Delftenaren willen we laten blijken hoe blij we zijn met het feit dat de corsostoet onze stad aandoet. Daarnaast willen we de toeschouwers graag amusement aanbieden tijdens het wachten.” Henriëtte nam contact op met Betty Koene die zich inzette voor het amusement aan de Buitenwatersloot en met Edith Vasbinder, bewoonster van de Hooikade en daar voegde zich later Youp Soulman bij. “We hebben het weer goed voor elkaar. Vorig jaar zongen de Vlaardingse Muiters aan de Hooikade. Dat werd een geweldig succes. Er waren zelfs mensen die speciaal voor het koor naar Delft kwamen. Aangestoken door dat succes zijn we erin geslaagd om, naast de Vlaardingse Muiters op de Hooikade, dit jaar ook op de Scheepmakerij een koor te organiseren. Zanggroep ‘Het Hollandse Lied’, een koor dat er al jaren van droomt tijdens het corso te zingen, wisselt het optreden af met de Vlaardingse Muiters. We beginnen om 12.15 uur en om de twintig minuten wisselen de koren af totdat de eerste schepen aanmeren om te pauzeren. De eerste schepen worden om twee uur verwacht en vijf minuten voor twee zal burgemeester Verkerk een welkomsttoespraak houden aan de Scheepmakerij, waarna de vloot op spectaculaire wijze welkom wordt geheten.”
Naast muzikaal vertier kan het duizendkoppige publiek ook genieten van culinaire hoogstandjes. “We hebben gekozen voor kleinschaligheid, die past bij de historische omgeving. Dat betekent dat er een ouderwetse houten haringkar komt te staan, een ijscokar, een bakkerskraam een popcornkarretje en het Olijfje, een wagentje in de vorm van een olijf waar je heerlijke hapjes kunt kopen. Uiteraard doen Pascal en Marieke ter Laak van brasserie Huszár hun uiterste best om de toeschouwers van een natje en een droogje te voorzien.”
Het organisatiekwartet wil ervoor zorgen dat alle bezoekers een mooie plaats langs de waterkant hebben om optimaal van het corso te kunnen genieten. Daarom wordt alle bewoners van de Hooikade en de Scheepmakerij gevraagd hun auto elders te parkeren. “Iedereen doet daar heel spontaan aan mee. Soms zorgt een bezoeker van elders voor wat commotie. Die mensen snappen niet dat het handiger is als ze de auto elders neerzetten. Dan moeten we wel eens wat overredingskracht gebruiken, maar meestal zetten mensen de auto dan wel weg.”
Volgens Henriëtte Welle Donker, Edith Vasbinder, Betty Koene en Youp Soulman wordt het weer een groot feest langs de oevers van de Schie. “Het enige dat roet in het eten kan gooien is het weer, maar daar gaan we niet van uit.”


Eerste schepen
Om 12.00 uur starten de activiteiten aan de Scheepmakerij en de Hooikade. Om 14.30 uur komen de eerste schepen de zwaaikom van het Rijn Schiekanaal binnenvaren. Na een pauze van een half uur vertrekken zij weer. Zowel aan de Scheepmakerij als aan de Hooikade is een speakerplaats geïnstalleerd waar deskundige speakers het publiek informeren over het corso en de schepen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12