Afbeelding

Hemd van het Lijf: Romano Molenaar

vaste rubrieken

Editie: Week 49, Jaargang 22 |

Pijnackernaar Romano Molenaar (43) is de tekenaar van J.Rom, de nieuwe comic-held die twee weken geleden in Antwerpen werd gelanceerd.

1. Waarom wilde je hier, bij je voor de deur, worden gefotografeerd?
“Omdat de straat het terrein van J.Rom is. Daar neemt hij het op tegen de slechteriken. Daarnaast heb ik hier een levensgroot exemplaar van hem.”

2. Heb je altijd al iets met tekenen gehad?
“Ja, op de kleuterschool bleek wel dat ik er goed in was. Mijn ouders hadden dat ook door en gelukkig stimuleerden ze mij hierin. Op dat moment was ik vooral met Disneyfiguren bezig. Na een paar jaar kwam een neef met Spiderman- en Batmanboeken en ben ik daarmee gaan experimenteren.”

3. En toen werd het je werk?
“Dat kwam toen ik vijfentwintig was. Ik kwam uit dienst en werkte als uitzendkracht voor een technisch bureau toen iemand in een stripshop, waar ik vaak kwam, zei dat een Amerikaanse uitgever op zoek was naar een tekenaar. Daarop ben ik naar een beurs gegaan en kreeg ik de opdracht.”

4. Wat heb je daar allemaal gedaan?
“Ik kwam terecht bij Liar Comics, een kleine uitgeverij met een enorm netwerk. Later heb ik voor de grote uitgeverijen Marvel X-men getekend en voor DC Comics heb ik aan Batman en Birds of Prey gewerkt. Dat was voor mij natuurlijk een droom die uitkwam.”

5. En toen kwam J.Rom op je pad?
“Inderdaad. De makers van Suske en Wiske wilden hen aan deze tijd aanpassen. Dat moest rigoureus, want Wiske met een iPad en de kleding die ze gewend was, kon niet meer. De restyling was een succes en zo kwam ook het idee om iets met Jerom, die in het verleden al een eigen stripreeks had, te doen.”

6. Hoelang duurde het voor J.Rom er was?
“Dat viel wel mee. In vier schetsen had ik hem. Voor zijn superheldenkarakter heb ik gekozen voor een X-men-achtige robotvariant. Daarbij heb ik hem wat aangepast aan deze tijd door wat meer trendy kleding en een getrimd baardje te maken.”

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
“... zou ik een grote stripbeurs organiseren, waarbij bekende Nederlanders, striptekenaars en muzikanten samenkomen. Dat zou ik in een grote tent doen om te laten zien dat de comic levendiger is dan ooit.”

8. Waar moet een goede strip aan voldoen?
“Ten eerste moet er in het verhaal een flow zijn, waarbij je niet terug wilt bladeren. Daarnaast moet er een held zijn, waarmee de lezer zich moet kunnen identificeren. Je moet als het ware met hem mee gaan leven. Ten slotte moeten ook de tekeningen aanspreken.”

9. Wat maakt J.Rom tot een interessante personage?
“Hij is een superheld, maar hij is ook kwetsbaar. Hij is de oude Jerom, maar hij is aan lager wal geraakt. Hij is te dik, onverzorgd en drinkt teveel. We werken in eerste instantie aan een trilogie, waarin hij zichzelf uit de problemen werkt. Als daar voldoende animo voor is, zou er een serie kunnen komen. Daar hoop ik natuurlijk op. Het album is trouwens overal waar je boeken en tijdschriften kunt kopen te koop.”

10. Heb je verder nog wensen?
“Het zou prachtig zijn als er games of films met J.Rom worden gemaakt. Lange tijd werd gedacht dat comics ‘uit’ waren, maar de films van Marvel hebben de comic weer op de kaart gezet. Door ook de strips realistischer te maken dan vroeger het geval was, gaan deze drie zaken hand in hand. Of het zover komt, kunnen mensen volgen op mijn facebookpagina www.facebook.com/ForceOfGold.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12