De Kop van de Buitenhof bestaat uit de Reinier de Graaf- en Juniusbuurt (Foto: Koos Bommelé)
De Kop van de Buitenhof bestaat uit de Reinier de Graaf- en Juniusbuurt (Foto: Koos Bommelé)

Masterplan voor Kop van de Buitenhof

Algemeen

DELFT - De toekomst van de Kop van de Buitenhof, een cruciaal gebied in de uitbreiding van Delft, staat op het punt van verandering. Na jaren van voorbereiding en overleg heeft het college van Delft een ‘Masterplan’ voorgelegd aan de gemeenteraad voor de verdere ontwikkeling van dit gebied. Het Masterplan en de bijbehorende grondexploitatie vormen de basis voor een grootschalige transformatie, waarbij wonen, werken en voorzieningen samenkomen in een vernieuwde wijk.

Door Cheyenne Toetenel

De Kop van de Buitenhof, bestaande uit de Reinier de Graaf- en Juniusbuurt gelegen aan de noordzijde van de wijk Buitenhof, was lange tijd gekenmerkt door een beperkte verbinding met de rest van de stad en een relatief laag aantal woningen. Het Masterplan voorziet in een ingrijpende verandering van dit gebied. Een divers woonprogramma, met minimaal 50% woningen in het betaalbare segment, zal worden toegevoegd aan het bestaande programma van zorg- en maatschappelijke functies. Daarnaast worden nieuwe voorzieningen zoals nieuwbouw voor twee scholen, een sporthal en revalidatiecentrum gerealiseerd. Het doel is om de Kop van de Buitenhof om te vormen tot een levendige en duurzame wijk, waarin ontmoeting, groen en mobiliteit centraal staan.

Impact op Delft West
De geplande ontwikkelingen hebben een aanzienlijke impact op Delft West. Zo is het toe te voegen woonprogramma in de Kop van de Buitenhof gericht op het verbreden van het woningaanbod binnen de wijk. “Door het toevoegen van middeldure en dure huur- en koopwoningen wordt de mogelijkheid van een wooncarrière binnen de Buitenhof vergroot”, aldus het college. “Uitgangspunt is dat 50% van de woningen binnen het betaalbare segment vallen, waarvan 15% in de categorie sociaal. Het woningbouwprogramma is gevarieerd en kent woningen voor verschillende doelgroepen met een variatie aan woninggroottes. Bijzondere aandacht zal er zijn voor woningen voor ouderen welke bijdragen aan de doorstroming op de Delftse woningmarkt. Bij de verdere uitwerking van de plannen wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor collectieve woonvormen.” 

Naast de toevoeging van circa 800 woningen aan de Delftse woningvoorraad, zullen ook bestaande voorzieningen worden vernieuwd en uitgebreid. Het Grotius College en de Maurice Maeterlinckschool krijgen nieuwe gebouwen, Basalt Revalidatie kan een modern revalidatiecentrum realiseren en er komt ruimte voor buurtgerichte bedrijvigheid en maatschappelijke voorzieningen. Bovendien wordt ingezet op een verbetering van de mobiliteit, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers en een vermindering van het aantal parkeerplaatsen op straat door ‘collectieve parkeeroplossingen’. In het gebied wordt een mobiliteitshub gerealiseerd waar diverse vormen van (deel)mobiliteit samenkomen. 

Besluiten
Het plan omvat niet alleen de ontwikkeling van nieuwe gebouwen, maar ook een herinrichting van de openbare ruimte en infrastructurele aanpassingen. Om deze plannen te realiseren, zijn diverse besluiten nodig van zowel het gemeentebestuur als de betrokken partijen. Zo moet de gemeenteraad beslissen over de uitgangspunten en financiële randvoorwaarden van het Masterplan en de grondexploitatie. Daarnaast moeten overeenkomsten worden gesloten met onder andere Basalt Revalidatie voor de herontwikkeling van hun locatie. Deze overeenkomsten vormen het startsein voor de verdere uitwerking en realisatie van de deelprojecten binnen de gebiedsontwikkeling. Na goedkeuring van het Masterplan en de grondexploitatie, zal de gemeente overgaan tot het sluiten van een koopovereenkomst met Basalt Revalidatie. Dit markeert het begin van de plannen voor de bouw van het nieuwe revalidatiecentrum en de Maurice Maeterlinckschool, die naar verwachting eind 2026 van start zullen gaan.

Gelijktijdig zal de gemeente beginnen met het uitwerken van de eerste woonblokken in de Juniusbuurt, die via een tenderprocedure aan ontwikkelaars zullen worden aangeboden. De eerste woningen worden daarbij naar verwachting in 2029 opgeleverd. Na oplevering van de nieuwbouw van Basalt Revalidatie en de Maurice Maeterlinckschool in 2028 kan de gemeente vanaf 2029 starten met het bouwrijp maken en verkopen van de grond ten behoeve van de realisatie van het woonprogramma en de nieuwbouw van het Grotius College op de vrijgekomen kavel van Basalt. Het herinrichten van de buitenruimte en de infrastructurele aanpassingen zal de gemeente gedurende de looptijd van de gebiedsontwikkeling gefaseerd uitvoeren.

Reacties commissie
In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is vorige week over het algemeen positief gereageerd. Naast complimenten gaven de partijen tijdens het debat wel hun eigen wensen en aandachtspunten mee, waaronder de wens om in de plannen ook ruimte voor cultuur op te nemen, het nieuwe openbaar groen ook openbaar te houden, en meer informatie te verschaffen over de gevolgen van het afschalen van de Prinses Beatrixlaan. Ook werd aandacht gevraagd voor ‘actieve plinten’; geen blinde muren op de begane grond, maar open bedrijfsruimtes waar men naar binnen kan kijken die zorgen voor levendigheid in de wijk. 

Voortgang
Wethouder Martina Huijsmans beloofde de commissie dat de gemeenteraad elk halfjaar een informatiebrief krijgt over de voortgang van het plan. De wethouder stelde de commissie tevens gerust dat de financiële risico’s voor de gemeente beperkt zijn en dat er voldoende knoppen voor de gemeenteraad zijn om bij te sturen indien nodig. De fracties van SP, Onafhankelijk Delft, D66, ChristenUnie en STIP gaven aan het eind van het debat aan dat ze dit onderwerp intern binnen hun fracties gaan bespreken. Dat houdt in dat dit voorstel en eventuele moties in de raadsvergadering op donderdag 16 mei verder worden besproken.